Medojević: Guši nas partijsko zapošljavanje

Lider PzP-a upozorava da DPS otvaranjem radnih mjesta za predizborne svrhe ugrožava privredu
69 pregleda 20 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.08.2012. 15:48h

Odluka DPS-a da partijskim, predizbornim zapošljavanjem u državnim službama i lokalnim samoupravama zadrži svoje birače najbolji je znak prave i potpune panike režima, a takva nerazumna i antidržavna politika ozbiljno ugrožava makroekonomsku stabilnost i dodatno opterećuje privredu, smatra lider PzP-a Nebojša Medojević.

Navodeći da je nivo javne potrošnje države i lokalnih samouprava odavno prevazišao granicu održivosti, on je rekao da privreda više ne može da finansira toliku javnu potrošnju.

"Svjetska banka i MMF su još ranije nivo javne potrošnje i veličinu crnogorske administracije označili kao neodržive i preporučile temeljne reforme u cilju očuvanja potrebnog nivoa makroekonomske stabilnosti i fiskalne konsolidacije", rekao je Medojević.

DPS-SDP vlast u DG zaposlila 21 pripravnika, aktiviste vladajuće partije>>>

Zapošljavaju, a nemaju za plate>>>

On je podsjetio da u državnoj upravi već radi 13 odsto zaposlenih, uz dodatnih osam odsto u obrazovanju, šest u zdravstvu što, kako je rekao, znači da 27 odsto zaposlenih platu prima iz budžeta.

"A da samo osam odsto radi u prerađivačkoj industriji, pet odsto u građevinarstvu, sedam odsto u turizmu i ugostiteljstvu i 8 odsto u saobraćaju", istakao je Medojević.

To znači, prema njegovim riječima, da 28 odsto zaposlenih radi "u nekakvom realnom sektoru koji stvara neku dodatnu vrijednost".

"Ako uz to znamo da je plata onih koji primaju novac iz budžeta oko 500 eura, a zaposlenima u trgovini gdje radi 20 odsto zaposlenih 312 eura, a u prerađivačkoj industriji 440 eura, jasno da je ovakva politika DPS i SDP neodrživa i da ugrožava normalno funkcionisanje privrede", ocijenio je Medojević.

On je rekao da je privredi "urgentno potrebna relaksacija od nepotrebnih fiskalnih i parafiskalnih opterećenja i jedna sasvim drugačija i kvalitetna podrška države".

"Ovakva dodatna opterećenja, koja su isključivo usmjerena na ostvarivanje partijskih kratkoročnih interesa DPS i SDP, samo dodatno pogoršava ionako složeni poslovni i investicioni ambijent i čini Crnu Goru sve manje atraktivnom destinacijom za investiranje", rekao je Medojević.

Navodi i da je Crnoj Gori potrebna drugačija razvojna strategija, sa drugačijom strukturom budžeta i poreskom politikom, koja stimuliše investicije i otvaranje radnih mjesta u realnom sektoru orijentisanom ka izvozu.

"Što jedino vodi ka povećanju nedopustivo niskog nivoa konkurentnosti naše ekonomije. DPS i SDP nastavljaju sa politikom koja ugrožava vitalne nacionalne interese, a čuva njihovu vlast, po svaku cijenu", zaključio je Medojević.

Bonus video: