Palmer savjetuje Vuksanovića u borbi protiv organizovanog kriminala

Palmer je tokom 2009. hrvatske policajce podučavao tehnikama koje američka policija koristi u borbi protiv organizovanog kriminala
54 pregleda 10 komentar(a)
Božidar Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Božidar Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.08.2012. 18:15h

Savjetnik za organizovani kriminal u ministarstvu pravosuđa SAD (ICITAP) Džef Palmer počeo je da radi kao jedan od savjetnika direktora Uprave policije Božidara Vuksanovića.

Prvi čovjek crnogorske policije je “Vijestima” kazao da je Palmer već dobio kabinet pored njegovog, ističući da je sa predstavnikom Vlade SAD u dnevnoj komunikaciji.

“Palmer je čovjek od iskustva i do sada smo imali fantastičnu saradnju sa njim. Mislim da će intenziviranje saradnje u narednom periodu biti na još višem nivou i da će to efektirati određenim rezultatima ”, kazao je Vuksanović.

Šef crnogorske policije ranije je najavljivao da će Palmer biti jedan od njegovih savjetnika, kao i da će formirati specijalni tim od 40 ljudi zaduženih za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji će se baviti i krivičnim djelima iz ranijeg perioda, uključujući i neriješena ubistva.

Američki stručnjak podučavao je policajce na koji način da prate puteve droge i prepoznaju najbolji momenat za hapšenje kojim bi obezbijedili dovoljno dokaza Tužilaštvu

On nije precizirao o kojim ekspertima se radi, ali se može pretpostaviti da je riječ o timu koji je hrvatskom Uredu pomagao u radu na slučaju bivšeg premijera Iva Sanadera, kome se sudi zbog navodne povezanosti sa više kor upcionaških afera.

Palmer već ima iskustva sa saradnjom sa policajcima u regionu, kada je obučavao policiju u Hrvatskoj. Nekadašnji šef jedinica za borbu protiv trgovine drogom u južnoj Floridi je tokom 2009. godine hrvatske policajce podučavao tehnikama koje američka policija koristi u borbi protiv organizovanog kriminala.

Hrvatska je tada na jačanje policije bila obavezna kao buduća članica Evropske unije (EU), a obuka se zanivala na metodama hapšenja koje tužilaštv u omogućavaju da sprovede efikasne istrage.

To je između ostalog podrazumijevalo obučavanje policajaca koji su se kao tajni agenti ubacivali u kriminalne organizacije.

Američki stručnjak podučavao je policajce na koji način da prate puteve droge i prepoznaju najbolji momenat za hapšenje kojim bi obezbijedili dovoljno dokaza Tužilaštvu.

Osim policajaca, američkim metodama podučavani su i predstavnici hrvatskog tužilaštva. U okviru edukacije hrvatskih institucija učestvovali su i stručnjaci američke Agencije za borbu protiv droge (DEA), koji su locirli glavne kriminalne grupe u Hrvatskoj i istraživale njihove veze sa organizacijama u regionu.

Dolazi savjetnik iz EU, od USKOK-a bi imali što naučiti

Vuksanović je kazao da se još vode pregovori oko drugog savjetnika iz Evropske unije (EU), koji bi pomagao u borbi protiv organizovanog kriminala navodeći da je bilo razgovora sa bivšim šefom delegacije EK u Podgorici Leopoldom Maurerom:

“Na tragu smo i sa ambasadorom Františekom Lipkom da se uključe određeni eksperti iz Slovačke, tako da će neka kombinacija biti napravljena i u tom smjeru”.

Vuksanović je kazao da u policiju još nijesu stizali stručnjaci iz Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), navodeći da je potpuno otvoren za saradnju sa tom institucijom koja se bori protiv kriminala.

“Jako će nam biti dragocjena iskustva USKOK-a i ne samo njih već čitavog regiona i EU. To je vrlo kompleksan posao i on se ne definiše samo na području Crne Gore jer organizovani kriminal ne prepoznaje granice. Zato se i mi u saradnji moramo postaviti na taj način i svi policajci u regionu i šire treba da govore jedinstvenim policijskim jezikom koji će biti efikasan u borbni protiv svakog vida kiminala”, rekao je on.