Kaluđerović Katniću: Zašto ćutite?

Kaluđerović u pismu ističe da postoje sumnje da je Vlada Crne Gore umiješana u šverc cigareta i traži hitan odgovor na postavljena pitanja
0 komentar(a)
Milorad Katnić, Foto: Arhiva Vijesti
Milorad Katnić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.08.2012. 13:07h

Poslanik Socijalističke narodne partije, Velizar Kaluđerović je uputio otvoreno pismo ministru finansija Miloradu Katniću, u kome pita ministra zašto još uvijek ćuti o dešavanjima u Duvanskom kombinatu.

Kaluđerović u pismu ističe da postoje sumnje da je Vlada Crne Gore umiješana u šverc cigareta i traži hitan odgovor na postavljena pitanja.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Zašto ćutite, ministre Katniću? Da li zbog toga što ignorišete pravo poslanika, pa time i Skupštine Crne Gore, da dobije podatke, neophodne za obavljanje poslaničke funkcije, što jeste manir Vlade Crne Gore?

Ili je, možda, moje pitanje nezgodno za Vladu, pa u ćutanju vidi način da od poslanika i javnosti sakrije činjenice, koje je optužuju.

Podsjećam, još osamnaestog jula ove godine tražio sam od Vas podatke i informacije:

-da li je Duvanski kombinat Podgorica AD u stečaju, Novi duvanski kombinat AD Podgorica, ili neki drugi subjekt, od početka 2012. godine do sada, trebovao akcizne markice za proizvodnju duvana – cigareta, koje su obavezne za legalnu proizvodnju i promet cigareta;

-da precizno navedete naziv svakog subjekta pojedinačno, sa navođenjem iznosa trebovanih akciznih markica po mjesecima izdavanja i plaćanja i prijavljenih količina proizvodnje cigareta i marke cigareta po osnovu koje je svaki subjekt trebovao akcizne markice.

U demokratskim društvima i pravno uređenim državama odgovor na ovakva pitanja je lak i jednostavan. Odgovorne vlade i ne čekaju da ih poslanici, ili neko drugi pita o ovakim poslovima, već o tome same blagovremeno i detaljno informišu javnost.

Vlada i Vaše Ministarstvo imali su dodatni motiv i obavezu da po ovom pitanju ne ćute, jer su u javnosti iznesene ozbiljne sumnje u (ne)legalnost posla proizvodnje cigareta u Duvanskom kombinatu Podgorica za, navodno, inostranog naručioca ovog posla.

Otklanjanje javno saopštenih sumnji u legalnost posla proizvodnje cigareta u DKP zahtijevala je da hitno odgovorite na moje pitanje, kao i da se objelodane podaci o ugovornom aranžmanu, pod kojim se realizuje proizvodnja cigareta u DKP.

Međutim, i poslije duže od mjesec dana, ništa od toga. Odabrali ste ćutanje, i time samo pojačavate sumnju da je i u konkretnom slučaju Vlada Crne Gore još jedanput uvukla Državu Crnu Goru u posao šverca cigaretama.

To ponovo potenciram, jer DPS-SDP vlast u švercu cigaretama ima golemo iskustvo, iz kojeg su pojedinci iz vrha te vlasti, i sa njima povezana lica, stekli golemu imovinu.

Nameće se pitanje da li upravo ti pojedinci od Vas traže da o ovome ćutite?

Gospodine Katniću, pozivam Vas da prestanete da ćutite, i da meni, i ukupnoj javnosti, odgovorite na postavljena pitanja.

Bonus video: