Abazović: Bez skrivanja iza partija

Pozitivna CG zahtjeva uvođenje otvorenih lista. Uvođenjem otvorenih lista u izborni sistem, smatra Abazović, istakao bi se značaj poslanika umjesto partije, kao do sada
13 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2012. 17:07h

Izborni zakon bi trebalo glasačima da pruži mogućnost da biraju svoje favorite u strankama preko otvorenih lista, izjavio je član predsjedništva Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović. On smatra da bi time Crna Gora napravila veliki demokratski iskorak i drastično popravila parlamentarni život.

„Otvorene liste podrazumjevaju izborni sistem po kojem bi građani, pored toga što bi glas dodjelili određenoj partijskoj ili koalicionoj listi, takođe imali mogućnost da zaokruže i nekoliko imena unutar same predložene liste.

Na ovaj način postiže se veći stepen demokratičnosti. Time bi se povećao i profesionalizam u radu svakog poslanika pojedinačno“, smatra Abazović.

Izbornim zakonom predviđeno je da građani glasaju za izborne liste koje određuje partija. Nakon proglašenja izbornih rezultata predstavnici partija u parlament ulaze prema redoslijedu sa liste.

"Ovaj sistem bi afirmativno djelovao na umanjenje izražene partitokratije koja je prisutna u našem društvu i podstakao depolitizaciju za koju se zalaže Pozitivna, a imao bi pozitivan efekat i na kompletnu percepciju parlamenta među građanima", smatra Abazović

Abazović ističe da Pozitivna u partijskom programu koji se odnosi na politički sistem zahtjeva uvođenje otvorenih lista. Abazović ističe da taj sistem treba da važi na državnom i lokalnom nivou.

Uvođenjem otvorenih lista u izborni sistem, smatra Abazović, istakao bi se značaj poslanika umjesto partije, kao do sada.

„Ovaj sistem bi afirmativno djelovao na umanjenje izražene partitokratije koja je prisutna u našem društvu i podstakao depolitizaciju za koju se zalaže Pozitivna, a imao bi pozitivan efekat i na kompletnu percepciju parlamenta među građanima.

Na isti način, povećavao bi se kvalitet predloženih kandidata, koji bi bili aktivniji u predstavljanju svojih programa, a bili bi i privrženiji građanima i njihovim zahtjevima“, tvrdi Abazović.

On je podsjetio da su u Evropi poznati tzv. „sistemi pet i 10“, po kome birači mogu zaokružiti pet ili 10 imena unutar svake liste, čime se većim partijama i dalje ostavlja mogućnost da, ukoliko dobiju više mandata, uvedu u Skupštinu i one kandidate koji su njihov prvi izbor.

Abazović smatra da je prednost sistema otvorenih lista i u tome što je korektan u odnosu na partiju, građane ali i u odnosu na same kandidate za poslanike.

Galerija

Bonus video: