Muk: Dok vladajuće stranke rade, DF i SNP se bave ujedinjavanjem preko medija

Muk je ocijenio da su opozicione stranke, neuspjelim pregovorima, izgubile vrijeme koje su mogle uložiti u rad na terenu
14 komentar(a)
stevo muk, Foto: Luka Zeković
stevo muk, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.08.2012. 11:53h

Opozicija značajnije može promijeniti odnos snaga u parlamentu, ukoliko se izbori za visoku izlaznost i smanji rasipanje glasova koje opozicioni birači daju strankama koje ne ulaze u parlament, smatra predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk.

On smatra da je zbog toga važno da se uz stranke koje sigurno ulaze u parlament opoziciji priključe i manje opozicione stranke.

Muk je ocijenio da su opozicione stranke, neuspjelim pregovorima, izgubile vrijeme koje su mogle uložiti u rad na terenu

Muk je ocijenio da su opozicione stranke, neuspjelim pregovorima, izgubile vrijeme koje su mogle uložiti u rad na terenu.

"Dok su vladajuće stranke već uveliko počele sa radom na terenu, opozicione SNP i Front, su se bavile ujedinjavanjem preko medija. Taj posao vladajuća koalicija je brzo, jednostavno i elegantno završila, a javnost informisala o tome da je dogovor postignut“, rekao je on.

Demokratski front i SNP bez dogovora o zajedničkom nastupu na izborima >>>

Milić: Zovu nas u Demokratski front, a nadaju se da nećemo >>>

Muk smatra da i ta činjenica dosta govori o stanju odnosa među opozicionim strankama i njihovim liderima.

"Zaključak je da odugovlačenje opozicije oko dogovora o nastupu na izborima koristi vladajućoj koaliciji“, naveo je on.

Ko gubi više?

Upitan da li samostalnim nastupom više gubi SNP ili Front, Muk je naveo da će to pokazati rezultati izbora, ali je, kako je kazao, jasno da priča o pregovorima te dvije opcije ostavlja loš utisak o opoziciji u cjelini.

Prema njegovim riječima, ponovila se priča iz raijih „ujedinjavanja“ opozicije.

Grdno se prevario svako ko misli da je politički profitirao iz ovih neuspješnih pregovora

Zato, tvrdi on, biće potrebno dosta truda da se uklone političke posljedice javne komunikacije Fronta i SNP-a iz proteklog perioda.

Muk smatra da bi bilo pogubno za opoziciju u cjelini ukoliko se politička polemika nastavi u danima izborne kampanje i pretvori u negativnu kampanju među opozicionim strankama.

Upitan da li samostalan nastup može dovesti do nestabilnosti u SNP-u jer su se pojedini funkcioneri te stranke zalagali za ulazak u Front, Muk je rekao da je SNP sposoban da prevaziđe ozbiljnije nestabilnosti.

Treba imati na umu da van SNP postoje značajne političke snage koje su zainteresovane za unutrašnje prilike u toj partiji i kojima je u interesu destabilizacija najjače opozicione stranke

On je dodao da ne vidi na koji način bi novonastala situacija mogla biti osnov za neki unutrašnji problem za SNP.

"Naravno, treba imati na umu da van SNP postoje značajne političke snage koje su zainteresovane za unutrašnje prilike u toj partiji i kojima je u interesu destabilizacija najjače opozicione stranke“, rekao je Muk.

Bonus video: