Kadić bi da bude lider srpske sloge

Prema nezvaničnim informacijama, DSS je odbio da glasa o formiranju bloka srspkih stranaka i imenu
196 pregleda 22 komentar(a)
Ranko Kadić, Foto: Savo Prelević
Ranko Kadić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.08.2012. 15:29h

Sastanak predstavnika Otadžbinske srpske stranke, Srpske liste, Stranke srpskih radikala, Narodne stranke i Demokratske srspke stranke, na kome je partije trebalo da se dogovore o formiranju bloka koji će se zvati srpska sloga, juče nije dao rezultate.

Prema nezvaničnim informacijama, DSS je odbio da glasa o formiranju bloka srspkih stranaka i imenu.

Izvori “Vijesti” sa sastanka tvrdi da su predstavnici DSS-a Dragica Perović i Matija Nikolić nakon dva sata pregovora tražili da lider te partije Ranko Kadić bude prvi na listi buduće koalicije, ali i da se odloži dogovor o programskoj platformi i imenu, zahtijevaći da se najprije glasa o raspodjeli mandata, pa o svemu ostalom.

Nikolić je sinoć “Vijestima” kazao da je iznošenje informacija nakon sastanka “nekorektno” jer je postignut dogovor da ne bude medijskih istupa.

“Radi se o poluistinama ili neistinama. DSS je kao promoter ove ideje predložio potencijalnom koalicionom partneru više stvari, a jedna od njih je bila i da Kadić bude nosilac liste jer kao ličnost može povući najviše glasača”, kazao je Nikolić.

On je dodao da su od ostalih partija tražili da se izjasne ko bi trebalo da bude nosilac.

Novi sastanak na kojem će ove stranke pokušati da se dogovore planiran je za početak sljedeće sedmice.

Sastanku održanom juče prisustvovali su Predrag Popović, Dejan Vučićević i Slaviša Guberinić ispred NS, Rajo Vojinović i Dobrilo Dedeić su predstavljali SL, ispred Otadžbinske srpske stranka je prisustvovao Aleksandar Stamatović, dok su stranku srpskih radikala zastupali Vidosava Ostojić i Milidrag Mrki Majdov.

Vojinović: Kadića samo interesuje mandat

Lidera Demokratske srpske stranke (DSS) Ranka Kadića ne brine položaj i prava srpskog naroda, već samo želi još jedan poslanički mandat, ocijenjeno je iz Srpske liste (SL).

"Jasno je da Kadić radi za račun crnogorskog asimilatorskog projekta nasilnog crnogorčenja Srba, jer njegova uporna višenedjeljna opstrukcija procesa formiranja bloka srpskih stranaka navodi na takav zaključak", kazao je predsjednik Izvršnog odbora SL, Rajo Vojinović.

Komentarišući jučerašnji sastanak predstavnika srpskih stranaka i izjave predstavnika DSS-a Matije Nikolića, Vojinović podsjeća da su predstavnici SL, DSS-a, Narodne stranke, Stranke srpskih radikala i Otadžbinske srpske stranke u ponedjeljak jednoglasno usvojili zaključak da se formira blok srpskih stranaka.

Taj blok će se, kako je obrazloženo, boriti za prava i status srpskog naroda u crnogorskoj državi.

Vojinović kaže da je juče Nikolić došao sa suprotnim predlogom od onoga koji je i sam glasao na prethodnom sastanku - da se prvo utvrdi poslanička lista.

"Kada smo se svi, osim njega i njegove partijske koleginice Dragice Perović, izjasnili o formiranju koalicije Srpska sloga, predstavnici DSS-a su htjeli da napuste sastanak", navodi Vojinović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, na insistiranje ostalih učesnika sastanka da predstanici DSS-a iznesu konkretan zahtjev kako bi izašli iz pat pozicije, Nikolić i Perović su zahtijevali da se odluke o formiranju Srpske sloge opozovu i da se razgovori o tome nastave.

"Na uporno višesatno insistiranje ostalih učesnika sastanka da predstavnici DSS-a iznesu konkretne predloge, Nikolić je konačno saopštio ultimatum da Kadić bude nosilac liste koalicije Srpska sloga, naglasivši pri tom da je to stav Predsjedništva DSS-a", prenosi Vojinović.

On je poručio da je sada Kadić na potezu.

"Ukoliko i dalje nastavi sa ovakvom vrstom političkog egzibicionizma, toplo mu želimo srećni veliki put u klub mandatopreža zvani Demokratski front", kazao je Vojinović.

Bonus video: