Mandić: Ovo je sramota i skandal, Čarapić i Mitrović da podnesu ostavke

Poruka državnih organa da će parlamentu ubuduće selektivno dostavljati podatke je za predsjednika Anketnog odbora skandalozna
68 pregleda 84 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2012. 19:04h

Predsjednik Anketnog odbora Andrija Mandić je najavu tužilaštva da će istražiti ko je medijima dao "tajne podatke" okarakterisao kao napad na poslanike i proizvoljno licitiranje ko je mogao otkriti tajnu.

„Ako se željela utvrditi istina ko je dao tajne podatke medijima to se moglo jednostavno uraditi u komunikaciji između tužilaštva i medija“, kazao je Mandić televiziji Vijesti i dodao: „Ovako sumnjičenje 19 poslanika crnogorskog parlamenta koji se nalaze u Odboru za bezbjednost i Anketnom odboru da je neko od njih dao te podatke, a da istovremeno nema nikakve sumnje na činovnike VDT, Uprave policije ili neke međunarodne izvore koji su raspolagali ovim podacima za mene je potpuna glupost i jasna namjera da se žele kompromitovati poslanici.“

Poruka državnih organa da će parlamentu ubuduće selektivno dostavljati podatke je za predsjednika Anketnog odbora skandalozna.

„Sramota. Skandal. Mislim da bi najpoštenije i najodgovornije bilo da državni tužilac i direktor Uprave za spriječavanje pranja novca nakon ovog najnovijeg skandala podnesu ostavku“, poručio je Mandić.

Žugić: Zataškavaju aferu

Urednik političke rubrike u ND "Vijesti" Vladan Žugića kaže da se sada ne može govoriti o podacima označenim kao tajna jer je Branimir Pajković u razgovoru za taj listi otkrio kako je i kome isplaćen novac za koji se sumnja da je dio koruptivne isplate crnogorskim funkcionerima.

Pri tome, kako je kazao Pajković, nema obavezu da podatke drži u tajnosti jer je tužiocu dao izjavu kao građanin.

„Ovo je pokušaj zataškavanja afere i disciplinovanje medija, afere koja bi mogla da ima negativne posljedice po državni vrh i pokušaj prebacivanja odgovornosti na medije i na parlament zato što tužilaštvo i Uprava policije već sedam godina prstom nijesu mrdnuli u osvjetljavanju ove afere“, kazao je Žugić.

Pavlović: Čarapić skreće priču

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) hitno mora sprovesti podrobnu istragu i otkloniti bilo kakvu sumnju sa skupštinskih tijela i poslanika za curenje tajnjih podataka u aferi Telekom, kazao je član Anketnog odbora Koča Pavlović, prenosi Mina Business.

“Brine činjenica da vrhovna tužiteljka Ranka Čarapić i direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma (USPNFT) Predrag Mitrović čak i prije istrage, unaprijed prepoznaju krivce – i to među članovima Anketnog odbora i Odbora za odbranu i bezbjednost Skupštine Crne Gore”, navodi se u saopštenju Pavlovića.On smatra da će svaka istraga pokazati da, kako je rekao, paušalna sumnjičenja Čarapić i Mitrovića nemaju nikakvo utemeljenje,”zbog čega bi, nakon istrage, njih dvoje morali odgovarati zbog klevetanja Skupštine”.Pavlović podsjeća da odavanje, javno saopštavanje i publikovanje tajnih podataka povlači krivičnu odgovornost. “Zato je VDT po zakonu dužno da pokrene istragu o tome kako su Dan i Vijesti došle do informacija o aferi Telekom, pa da nakon što to otkrije, krivično goni te medije i one koji su im saopštili tajne informacije.Potpuno je neprimjereno što VDT i USPNFT, u jednom političkom saopštenju, bez ikakve istrage lociraju krivca koga su sami odabrali”, kazao je on.

Zašto se čekalo do sad kad se znalo Pavlović je rekao da je upitno zašto su podaci o transferu 2,3 miliona eura preko Euromarket banke proglašeni za državnu tajnu i u dužem period skrivani od crnogorske javnosti.

“Ako su Mitrović i Čarapić u dužem periodu znali za transakciju 2,3 miliona, dakle znali su to i onda kada je Kazimir Živko Pregl bio živ, i kada je sjedio na čelu Prve banke, zašto ga nijesu tada saslušali i zašto su čekali do jula ove godien da saslušaju nekadašnjeg direktora Euromarket banke BranimiraPajkovića”, upitao je on.Pavlović smatra da je jasno kakvu su korist od skrivanja informacija imali korumpirani političari koji su taj novac dobili, “i ona čuvena sestra jednoga od njih”.“Ali Čarapić i Mitrović moraju objasniti Crnoj Gori kakvu je korist od toga imala istraga koja nema nikakve rezultate, i kakvu su korist od toga imali naši prevareni i opljačkani građani”, rekako je on, navodeći da postaje jasno da su od skrivanja podataka imali korist samo akteri korupcije u aferi Telekom.

Prebacuju pažnju na potjeruPavlović je kazao da se reakcija VDT i USPNFT mora okarakterisati kao pokušaj da se pažnja javnosti prebaci sa, kako je naveo, nerada tih institucija i nepostojanja nikakvih rezultata istrage, na potjeru za navodnim izvorom curenja tajnih podataka. “Umjesto da sasluša braću Đukanović, koje čitava crnogorska i međunarodna javnost prepoznaje kao glavne osumnjičene, Čarapić pokušava da čitavu priču skrene sa stvarnih korumpiranih i da odgovornost prebaci na Skupštinu”, ocijenio je on.Najavu da VDT i USPNFT ubuduće neće Skupštini saopštavati sve podatke do kojih dođu, nego da će sami procjenjivati šta će saopštiti, Pavlović smatra eklatantnim kršenjem zakona i nerazumijevanjem osnovnih postulata parlamentarne demokratije. “Umjesto da otkriju ko je (eventualno) prekršio zakon o čuvanju tajnih podataka, oni odlučuju da suspenduju ustavno pravo Parlamenta da nadzire rad VDT-a i USPNFT-a. Da nije beskrajno tužno bilo bi beskrajno smiješno”, zaključio je Pavlović.

Dostavljanje tajnih podataka medijima je krivično djelo

Vrhovno državno tužilaštvo, Uprava policije i Uprava za sprečavanje pranja novca ubuduće će dozirati informacije koje će dostavljati skupštinskom Anketnom i Odboru za bezbjednost i odbranu u vezi sa aferom Telekom, kako povjerljivi podaci ne bi stigli do medija.

“Iako smo svjesni da ovo predstavlja korak nazad u afirmaciji konktolne uloge parlamenta, ne osjećamo odgovornost. Jer, objektivni članovi, mogu potvrditi da smo svojim učešćem u radu oba odbora kroz detaljne pismene informacije o svim tajnim i drugim podacima kojima smo raspolagali i brojna objašnjenja na sjednicama, pored ostalog iskazali poštovanje i povjerenje prema članovima odbora čime smo dali svoj doprinos afirmaciji ove uloge parlamenta”, objasnile su državne institucije svoju odluku u zajedničkom saopštenju.

Najavili su i da će tužilaštvo sprovesti postupak koji treba da utvrdi ko je nezavisnim medijima dostavio “tajne podatke, što u konkretnom slučaju predstavlja krivično djelo”.

“U dužem periodu, ovi podaci bili su u posjedu nadležnih domaćih državnih organa, a neki od objavljenih tajnih podataka pribavljeni su isključivim djelovanjem Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma i Vrhovnog državnog tužilaštva. Dakako, o njima javnost nije znala ništa sve dok ih nijesmo učinili dostupnim članovima Anketnog i Odbora za bezbjednost. Kao što je poznato, podaci su iznijeti u tekstovima koji su od 14. do 16. avgusta objavljeni u dnevnim novinama 'Vijesti' i 'Dan' i iskorišćeni za izvođenje neprofesionalnih, bolje reći apsolutno proizvoljnih zaključaka, sa političkim komentarima na račun djelovanja državnih organa”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

U tužilaštvu, policiji i Upravi za sprečavanje pranja novca smatraju da će se “posljedice ovog slučaja odraziti na kvalitet postupka u kojem se utvrđuju činjenice vezane za iznijete podatke, ali i na povjerenje nadležnih državnih organa u zakonitost rada Anketnog i Odbora za bezbjednost”.

“Kao predstavnici institucija koje nose odgovornost za utvrđivanje činjenica u zakonitom postupku, uz poštovanje svih principa krivične procedure, u sladu sa evropskim standardima i praksom, a poučeni ovim iskustvom, ubuduće u svakom konkretnom slučaju procjenjivaćemo šta predstavlja pretežni javni interes i u skladu sa tom procjenom pružati informacije Anketnom i Odboru za bezbjednost”, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Podaci, za koje institucije smatraju da nije trebalo da dospiju u javnost, sadrže informacije o radu američkih istražnih orgama, koji su došli do dokumenata koji ukazuju na to da su tokom 2005. godine preko Euromarket banke obavljane koruptivne isplate vezane za aferu Telekom, i to u iznosu od oko 2,32 miliona eura.

Prema navodima američkih istražnih organa, iz izvještaja koji je dostavljen mađarskim službama, a koji je kasnije proslijeđen i crnogorskim institucijama, Meksikanac Oskar Ramirez je otvorio račun firme Aktiva investment 21. aprila 2005. godine u Euromarket banci, a na taj račun Mađar Telekom je 12. maja 2005. godine uplatio novac.

Poslije pet dana sav novac je podigao slovenački biznismen Tomaž Kralj u gotovini, dok su računi i firma ugašeni.

Krajem prošle godine, Dojče Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar Telekom pristali su da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji. Mađar Telekom je, kako se navodi u nagodbi, podmitio najmanje dvojicu Vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore.

Bivši direktori Mađar Telekoma, Tamaš Marvai, Elek Štraub i Andraš Balog, demantovali su da je bilo zloupotreba, pa će suđenje njima, pred sudom u Njujorku, po tužbi američke Komisija za hartije od vrijednosti (SEC), biti održano krajem avgusta.

Galerija

Bonus video: