Afera Telekom: Predsjednik Prve banke ubrzao isplatu 2,3 miliona

Branimir Pajković potvrdio da je Tužilaštvu kazao da je za firmu Activa Invest, umiješanu u koruptivnu transakciju, prvi put čuo od, sada pokojnog, Kazimira Pregla
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2012. 19:13h

Bivši direktor Euromarket banke Branimir Pajković potvrdio je Vijestima da je u nedavnoj izjavi tužiocu saopštio da je za firmu “Activa Invest”, koja je iz te banke 2005. godine podigla 2,3 miliona eura za koje se sumnja da su namijenjene kao mito u aferi Telekom, čuo od pokojnog Kazimira Živka Pregla.

Pajković je sinoć kazao da je “prije nekih mjesec dana, sa zamjenikom specijalnog tužioca za organizovani kriminal obavio razgovor u svojstvu građanina”.

“Ime inostrane firme o čijoj transakciji je zamjenik specijalnog tužioca želio da razgovaramo prvi put sam čuo u davnom telefonskom razgovoru sa pokojnim Preglom, koji je jedno vrijeme bio predsjednik Nadzornog odbora Euromarket banke i moj kolega iz vremena kada smio bili u Vladi Anta Markovića, i odmah ga zaboravio. Prije toga mi nije bilo poznato da ta firma uopšte postoji i da ima račun kod Euromarket banke. Pregl me je tokom razgovoru obavijestio da će ovlašćeno lice u narednih nekoliko dana sa tog računa podići veći iznos gotovine i zamolio da nadležna služba banke pripremi traženi iznos. To je sve što znam o temi”, naveo je Pajković.

Prema američkoj istrazi Fiesta i firma Activa Invest LTD su od Mađar telekoma dobile 4,47 miliona eura za fiktivne konsultantske ugovore, najveći dio od sumnjivih 7, 35 miliona eura koliko su primili crnogorski zvaničnici i bivši menadžment Telekoma.

Pregl, koji je preminuo u Ljubljani krajem novembra prošle godine, u septembru 2008. godine postavljen je za predsjednika Odbora direktora Prve banke. U bogatoj karijeri, vodio je početkom devedestih trgovačko društvo Merkator. Od 2002. do 2007. godine bio je predsjednik Upravnog odbora Fondacije za otvoreno društvo u Podgorici.

Pajović je istakao da lično nije znao, “niti je postojao razlog da me to interesuje, ko je vlasnik te firme, ili ko je bio ovlašćen da sa njenog računa podigne gotovinu”, ali i da se sve to mora nalaziti u dokumentaciji Euromarket banke.

Prema informacijama “Vijesti” iz više izvora, Uprava za sprečavanje pranja novca koju vodi Predrag Mitrović došla je do podataka da je meksički državljanin Oskar Ramirez krajem aprila u Euromarket banci otvorio nerezidenti račun za spornu kompaniju, registovanu na Sejšelima. Na taj račun je iz Mađar telekoma 12. maja 2005. godine uplaćeno 2,3 miliona eura koja su podignuta u gotovini tri dana kasnije. Zbog toga je tužilaštvo saslušalo Pajkovića. Prema jednom izvoru, direktor Activa Invest bio je Pregl, dok je Ramirez bio zaveden kao ovlašćeno lice.

Uprava za sprečavanje pranja novca koju vodi Predrag Mitrović došla je do podataka da je meksički državljanin Oskar Ramirez krajem aprila u Euromarket banci otvorio nerezidenti račun za spornu kompaniju, registovanu na Sejšelima

Pajković je dalje kazao da je sa zamjenikom specijalnog tužioca razgovarao i o načinu na koji je banka obavještavala nadležni organ za sprečavanje pranja novca o sumnjivim i ostalim transakcijama propisanim zakonom. Prema tadašnjem zakonu, banke su bile u obavezi da prijave svaku transkaciju veću od 10 hiljada eura.

“Govorili smo i o ulozi koju sam, kao generalni direktor banke, eventualno imao u tom procesu. Objasnio sam da su izvještaji o uplatama i isplatama iznosa koje je propisao Zakon o sprečavanju pranja novca bili kompjuterski generisani i da su dnevno slati Upravi za sprečavanje pranja novca”, dodao je Pajković.

Taj postupak, prema njegovim riječima, bio je “pokriven internim procedurama koje propisuje generalni direktor banke, a koje sprovode odgovorna lica u banci”.

“Svako ko želi da se informiše o tome šta direktor banke radi, a šta rade nadležne službe, tj. kakvu odgovornost ima direktor banke u dnevnim/operativnim poslovima, a kakvu zaposleni i njihovi neposredni rukovodioci, treba da pogleda Zakon o bankama, Zakon o Centralnoj banci, Zakon o sprečavanju pranja novca. Iluzija je da direktor banke sprovodi ili neposredno kontroliše dnevne transakcije, da zna svakog klijenta i da prati njegov platni promet. Klijenata je na stotine, zaposlenih isto toliko, a obim transakcija koje banka dnevno obavi se broji hiljadama”, istakao je Pajković.

Kako je naglasio, posebna je glupost da „Pajković sve to nije uradio na svoju ruku, već po neformalnom odobrenju Vlade Crne Gore“.

“Odavno se zna da sam ja jedan od 'miljenika' Vlade Crne Gore. Dakle, jasno je da je „otkriće“ jednog dnevnog lista iz Podgorice klevetničko i da mi nanosi ogromnu moralnu štetu…Stičem utisak da neko želi da skrene pažnju javnosti sa korumpiranih na one koji to nijesu, te da istragu i raspravu o koruptivnim radnjama i njihovim nosiocima tokom privatizacije Crnogorskog telekoma usmjeri daleko od objektivno odgovornih”, zaključio je Pajković.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Mađar Telekom pri kupovini Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika sa 7.35 miliona eura. U tužbi tamošnje Komisije za hatije od vrijednosti piše da je podmićena i advokatica, sestra tada najvišeg vladinog funkcionera. Bivši premijer Milo Đukanović rekao je ranije da se vjerovatno radi o njegovoj sestri Ani Kolarević, ali da je tužba “notorna glupost”.

Postaviću na blog sve što znam o Telekomu

Revoltiran prekjučerašnjim tekstom u “Danu” naslovljenim kao “Pajković sakrio uplatu od 2,3 miliona”, on je sinoć na Internetu postavio blog i autorski tekst naslovljen “Dan i noć”.

Pajković je podsjetio da je posljednji put o njemu pisano prije više od pet godina. To je bilo zbog afere u koju je bila uključena direktorica platnog prometa te banke Valentina Ban koja je nedavno oslobođena optužbe da je na štetu banke Marku Roganoviću i Mariji Perković pribavila imovinsku korist.

“Nakon što je utvrđeno da je neko u banci ukrao više od million eura, CBCG je procijenila da nijesam podoban za direktora i na meni, sudski je dokazano - nezakonito „trenirala strogoću“ do mjere da mi je tadašnji poslodavac otkazao ugovor o radu. Interes medija za moju sudbinu je istog trenutka prestao; njima je u ovih proteklih pet godina bilo sasvim svejedno jesam li bio kriv ili ne.

I nije im smetalo što je CBCG nezakonito postupila u mom slučaju i što su oni kojima se danas sudi za krađu u Euromarket banci svih ovih godina nesmetano radili i primali platu”, naveo je Pajković.

Dodao je da ga sada pominju u vezi s još jednom prljavštinom. “I to ne usput, već u kontekstu koji sugeriše da sam kriminalac, ili bar u dosluhu sa kriminalcima. Pošto ni jedno ni drugo nije istina, odlučio sam da otvorim blog i javno saopštim ono malo što znam o transakciji koja je obavljena u Euromarket banci, a tiče se navodnog podmićivanja crnogorskih zvaničnika u procesu privatizacije Telekoma”, rekao je Pajković.

Bonus video: