Bojović: DPS omogućio širenje velikosrpske politike

Bojović je poručio da će Pravedna rješavanje crnogorskog pitanja smatrati jednim od temeljnih uslova za uspostavljanje trajne državne stabilnosti
98 pregleda 40 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Luka Zeković
Rade Bojović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.08.2012. 14:03h

Vladajuća koalicija primjer je politike koja je spremna da kalkuliše i trguje identitetskim pitanjima, ocijenio je predsjednik Izvršnog odbora Pravedne Crne Gore Rade Bojović.

"Opšte je poznato da je Demokratska partija socijalista (DPS) nosilac prevrtljive identitetske politike podređene trenutnim stranačkim interesima, dok je Socijaldemokratska partija uvijek spremna da proklamovane nacionalne principe zaboravi ako to ugrožava njegov udio u vlasti", kaže se u saopštenju Bojovića dostavljenom agenciji MINA.

Kako navodi, to je razlog što je Crna Gora šest godina nakon nezavisnosti i dalje u maglama neriješenih identitetskih pitanja.

"Čuvajući svoju marionetsku vlast u postjugoslovenskom periodu, DPS je kao saučesnik omogućio velikosrpskoj politici da nanese dugoročnu štetu crnogorskim državnim i nacionalnim interesima", kaže se u saopštenju.

Prema riječima Bojovića, DPS je, što podržavajući, "što žmureći", omogućila širenje velikosrpskoj politici, što je dovelo do razgradnje nacionalnog, duhovnog i kulturnog bića Crnogoraca.

On smatra da je crnogorski narod kao istorijsko-državotvorni narod formalno postao manjina u sopstvenoj zemlji, pri čemu su Crnogorci nakon 60 godina ustavnosti u najvišem pravnom aktu samo imenovani.

"Istovremeno, službeni crnogorski jezik je obesmišljen i pretvoren u karikaturalni četvoroimeni nastavni jezik, crnogorska kulturna baština je narušena zbog ravnodušnosti ove vlasti i nezakonitog djelovanja Srpske pravoslavne crkve, dok je Crnogorska crkva smetnja DPS-ovom pravoslavlju", kazao je Bojović.

On smatra da je sasvim jasno da, kako je naveo, nedovršeno i zloupotrijebljeno crnogorsko nacionalno i kulturno pitanje nije moguće riješiti po formuli "Đukanovićevog oportunizma, Lukšićevih trulih sporazuma i Vujanovićevih kanonskih i himničkih doživljaja".

Bojović je poručio da će Pravedna rješavanje crnogorskog pitanja smatrati jednim od temeljnih uslova za uspostavljanje trajne državne stabilnosti.

"To zahtijeva politiku koja će Crnogorce većinski vratiti Crnoj Gori, crnogorski jezik stvarno učiniti službenim jezikom, zaštiti kulturno nasljeđe i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi omogućiti dostojanstven konfesionalni položaj", zaključio je on.

Bonus video: