SUJETA I POHLEPA

Zašto nema opozicionog jedinstva?

"Za sada ono što imamo od opozicionog jedinstva je više rezultat velikog nezadovoljstva građana, nego što se radi o osmišljenoj strateškoj platformi"
80 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 13:54h

Dok se vladajuće partije lako i brzo dogovaraju o koalicionom nastupu na izborima, dotle lideri opozicije vode duge pregovore koji rezultiraju zasebnim izbornim listama i stvaranjem konkurencije na opozicionoj strani.

Razloge za potpuno drugačiji način postizanja dogovora izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević vidi u međusobno ozbiljnim interesima DPS-a i SDP-a.

"Prvo, partije na vlasti vežu veliki i ozbiljni interesi čiji gubitak može praktično da vodi i efektivnom nestanku ali i svakako trajnoj političkoj penziji nekih funkcionera. Drugo, partije na vlasti imaju daleko veći stepen unutrašnje discipline, tu gvozdeni zakon oligarhije besprekorno funkcioniše", kazala je Uljarević za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Strah od sankcije na ličnoj i partijskoj osnovi, smatra ona, je snažan mobilizacijski lijepak koji brojne razlike čvrsto drži unutar istih i rijetko utiče na ono što je konačni koalicioni izraz.

Advokat i bivši prvak NS Dragan Šoć smatra da vlast ne želi da dovede u pitanje stečeni status i privilegije koje proizilaze iz vlasti.

"Ovi na vlasti imaju što da izgube. Znači, oni su uhodana mašina gdje su svi uglavnom zadovoljeni i vlašću i svim privilegijama koje idu uz vlast i naravno oni ne žele to da dovode u pitanje. Što se opozicije tiče, mislim da je tu problem u nekim sujetama u nekom, da ga tako nazovem, prvačenju bez ikakve potrebe. Prosto, kao da niko u Crnoj Gori nije čuo kako je smijenjen Slobodan Milošević", kazao je Šoć za RSE.

Ovi na vlasti imaju što da izgube. Znači, oni su uhodana mašina gdje su svi uglavnom zadovoljeni i vlašću i svim privilegijama koje idu uz vlast i naravno oni ne žele to da dovode u pitanje

"Tačno je da se to ponavlja, i ne samo to. Kako koji izborni ciklus ide sve su veći jazovi između opozicije, sve im je teže da se dogovore. Ja stvarno nemam logično, racionalno objašnjenje za taj fenomen, osim ako objašnjenje nije – mi smo Crnogorci mimo svijeta. To bi jedino moglo da bude neko objašnjenje", navodi Šoć.

Objašnjavajući dugogodišnje opoziciono nejedinstvo u izbornom periodu, Uljarević je kazala da razlozi, između ostalog, leže u organizacionim problemima, partijskoj nedisciplini, međusobnim nadgornjavanjima, nepovjerenju.

Većina opozicionih partija ima ozbiljne organizacione probleme koji za posljedicu imaju nepostojanje partijske discipline u oba smjera

"Većina opozicionih partija ima ozbiljne organizacione probleme koji za posljedicu imaju nepostojanje partijske discipline u oba smjera – rukovodstva prema članstvu i nižim funkcionerima i članstva i nižih funkcionera prema rukovodstvu. Njihov je potencijalni gubitak manji jer ga oni cijene u odnosu na postojeću situaciju koja je generalno loša“, pojašnjava ona.

Tu je više riječ o međusobnim nadgornjavanjima, smatra direktorka CGO-a, nego o argumentovanoj kritici vlasti što svakako sužava prostor za koaliciju.

"Za sada ono što imamo od opozicionog jedinstva je više rezultat velikog nezadovoljstva građana sa kojima neki opozicioni lideri više manipulišu, nego što se radi o osmišljenoj strateškoj platformi koja kao osnovu ima javni interes i potrebu za reformama", zaključuje Uljarević.

Raonić: Samo jedni drugima otimaju birače

Jasno je da opozicija neće imati zajedničku listu, što je, nakon višenedjeljnog gubljenja vremena i energije, preduslov da počne ozbiljna izborna kampanja, kazao je agenciji Mina Boris Raonić iz Građanske alijanse.

"Nevjerovatno je koliko neozbiljnosti su dozvolili sebi opozicioni lideri želeći da naprave štetu jedni drugima, umjesto da nametnu javni diskurs koji ne odgovara vladajućim partijama, a za šta postoji pregršt tema", pojašnjava Raonić.

On je ocijenio da postoji ogroman broj problema u funkcionisanju države, što, kako je naveo, svakoj opozicionoj partiji daje ogroman prostor za rad i animiranje nezadovoljnih građana, koji su u Crnoj Gori u većini.

Raonić je rekao da se crnogorski opozicionari među sobom sukobljavaju, želeći da jedni drugima zakinu mandat,"umjesto da pokušaju da to urade na račun vlasti".

"Umjesto da nauče od vladajuće kolacije koja je za jedna dan, iza zatvorenih vrata, napravila dogovor o izbornom nastupu i pored mnogo većih razlika u odnosu na one na opozicionoj sceni", kazao je on.

Galerija

Preporučujemo za Vas