Izmišljena funkcija: DIK jedino u Crnoj Gori ima portparola

Kalezić je kazao "Vijestima" da je Maraš imenovana za portparola DIK u skladu sa poslovnikom
106 pregleda 15 komentar(a)
Slavka Maraš, Foto: Zoran Đurić
Slavka Maraš, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.08.2012. 17:57h

Republičke ili državne komisije iz država okruženja i šire, za razliku od crnogorske, nemaju portparola jer je predsjednik tog tijela zadužen za odnose sa medijima.

U slučaju da je predsjednik spriječen, njegove dužnosti preuzimaju zamjenici.

To je slučaj u Srbiji i Hrvatskoj, ali i mnogim drugim državama gdje se javnosti obraćuju isključivo predsjednici ili sekretari izbornih komisija kada daju podatke o izlaznosti ili rezultatima izbora i oni su medijski eksponirani, u slučaju redovnih izbora, tek svake četvrte godine.

Zbog toga se sa pravom može postaviti pitanje da li je funkcija portparola DIK u Crnoj Gori izmišljena.

Funkcionerka DPS-a Slavka Maraš, koju je Skupština prošle godine imenovala za zamjenika predsjednika DIK-a Ivana Kalezica, nedavno je izabrana za portparola.

Kalezić je kazao "Vijestima" da je Maraš imenovana za portparola DIK u skladu sa poslovnikom, ali i ranijom praksom da te poslove obavlja zamjenik predsjednika.

"Prethodnim poslovnicima ali i aktuelnim aktom predviđena je mogućnost da Komisija ima portparola. Ranije je to bio posao zamjenika, koji u slučaju odsustva predsjednika svakako najviše zna o stanju u Komisiji. Te poslove je u ranijem sazivu obavljao Slobodan Dragović, koji je bio zamjenik predsjednika", rekao je Kalezić.

On je kazao da Maraš ne može imati dvije nadoknade.

"Ne može primati platu po dva osnova u Komisiji", kazao je Kalezić.

Bonus video: