Lalošević: Nijesu ostvarene tvrdnje zagovornika članstva u NATO

Lalošević je podsjetio da su neki od ključnih argumenata zagovornika učlanjenja Crne Gore u NATO bili da će doći do političke stabilizacije i značajnog obračuna sa kriminalom i korupcijom
4 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2018. 11:23h

Ulaskom Crne Gore u NATO nijesu ostvarene tvrdnje zagovorinika članstva u Alijansi da će to dovesti do političke stabilizacije u državi i ojačati borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, smatra funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP), Vasilije Lalošević.

„Kada pogledamo šta je sve ostvareno, moramo podsjestiti da je Crna Gora bila u obavezi da sprovede reforme, uključujući određena područja kao što su politička, odbrambena, finansijska i bezbjednosno-pravna“, kazao je Lalošević agenciji MINA.

On je rekao da je u ovom trenutnku upitno izreći činjenicu je li poslata jasna i precizna poruka da u Crnoj Gori postoji jači pravni sistem i vladavina prava, jak bezbjednosni sistem, i da li je saradnja između svih bezbjednosnih službi na nivou.

Lalošević je podsjetio da su neki od ključnih argumenata zagovornika učlanjenja Crne Gore u NATO bili da će doći do političke stabilizacije i značajnog obračuna sa kriminalom i korupcijom.

Međutim, kako je naveo, do toga nije došlo.

„U ovom trenutku daleko od toga da smo napravili potpunu reformu u ovoj oblasti, što se tiče politike“, dodao je Lalošević.

On je kazao da je Crna Gora umorna od podjela, i da je vrijeme da se rješavaju problemi koje je vlast ostavila za sobom, jer je, kako je naveo, sve više ljudi koji ne mogu da se izbore sa skupoćom i siromaštvom.

„Moramo rješavati probleme običnog čovjeka, a ne pričati o velikim temama kao što je NATO, jer to od nas očekuju svi građani Crne Gore. Moramo se okrenuti razvoju ekonomije i preduzetništva i garantovati ljudima da će životni standard biti bolji“, poručio je Lalošević.

Kako je kazao, to se može realizovati samo otklanjanjem unutrašnjih podjela koje, nažalost, Crnu Goru i dalje prate.

Lalošević je rekao da su zagovornici članstva u NATO, između ostalog, tvrdili da će biti benefita i u oblasti turizma.

„Postoji izvjestan paradoks da su najbrojniji turisti u Crnoj Gori upravo oni iz zemalja koje nijesu članice NATO-a i koje se protive ulasku njihovih zemalja u Alijansu, kao što je Srbija, Rusija, Bosna i Hercegovina“, kazao je on.

Prema riječima Laloševića, velika sredstva koja će se usmjeravati u NATO bolje je uložiti u ekonomiju Crne Gore.

„Crna Gora, u ovakvoj ekonomskoj situaciji, objektivno niti može niti ima mogućnosti da izdvaja onoliko koliko bi NATO tražio“, zaključio je Lalošević.

Bonus video: