Bolje biti Mugošin šegrt nego Lukšićev ministar

Vlada prepolovila budžet Komisije za rješavanje stambenih pitanja službenika, posljednje dvije godine ni jedan ministar nije dobio stan
83 pregleda 15 komentar(a)
Miomir Mugoša, Igor Lukšić, Foto: Vesko Belojević
Miomir Mugoša, Igor Lukšić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.08.2012. 09:31h

Dok gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša dodjeljuje 19 stanova funkcionerima gradske uprave, dotle je Vlada 2011. prepolovila budžet Komisije za rješavanje stambenih pitanja svojih službenika.

Iako je u prve četiri godine nakon sticanja nezavisnosti Vlada obezbijedila stanove za sedam ministara, u posljednje dvije godine nijedan ministar o državnom trošku nije došao do stana.

Mugoša dao pare i stanove i onima kojima nijesu trebali>>>

U Vladi ne navode da li je od 2010. godine bilo zahtjeva ministara za stambene kredite, ali se objašnjava da je do stezanja kaiša došlo zbog pogoršane ekonomske situacije u zemlji i potrebe da se stanovi obezbijede ostalim službenicima.

Zbog toga je državna Komisija za stambena pitanja prošle godine raspolagala sa 400 hiljada eura, dok je u 2010. godini budžet Komisije bio 820.000.

Glavni grad morao se odreći približno tog iznosa kako bi zbrinuo svoj 19 funkcionera, iako je većina njih bila već obezbijeđena. Mugoša je to uradio indirektno iz gradske kase jer se, u većini slučajeva, radi o trampi između investitora koji su opštini, umjesto novca za dažbine, dali stambene jedinice.

Stanove su, između ostalih, dobili direktor Uprave lokalnih javnih prihoda Borivoje Marić koji je već imao stan od 84 kvadrata, gradski sekretar za razvoj preduzetništva Miodrag Pajović, zatim načelnik Službe zaštite i spasavanja Radomir Pješčić koji je stan od 41 zamijenio nekretninom od 87 kvadratnih.

Sekretar za komunalne poslove i saobraćaj Miomir M. Mugoša i glavni administrator Željko Vuković dobili su u prošlogodišnjoj raspodjeli stanove od oko 80 kvadratnih metara.

Na drugoj strani, Vlada Igora Lukšića veći dio novca za rješavanje stambenih pitanja, kako se ističe, potrošila je za finansiranje projekata kojim bi trebalo rješavati stambeno pitanje službenika, i da se zbog toga nijesu ni razmatrali zahtjevi za stanovima. Ipak u Vladi nijesu odgovorili u kom ministarstvu je bilo najviše zahtjeva za stambene kredite.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: