bijes na milića

Vrenje u nikšićkom SNP-u

“Obavještavaju se javnost i rukovodstvo SNP-a da ni po koju cijenu nećemo pristati na Milićeve dekrete kojima se pokušava anulirati većinsko mišljenje u nikšićkom odboru”
89 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2012. 07:27h

Glavni odbor SNP-a danas će održati dvije sjednice, a prva tačka prve sjednice biće posvećena realizaciji zaključaka koji se odnose na razgovore sa Demokratskim frontom, saznaju “Vijesti” u toj partiji.

Druga tačka biće posvećena prijedlogu člana GO iz Budve Božidara Vujičića, prema kojem će najjača opozicona partija od Demokratskog fronta tražiti da joj po koalicionom sporazumu pripadne pola poslaničkih mandata, a ukoliko osvoje vlast i mjesto premijera, ministra unutrašnjih poslova, te ministra finansija.

Druga sjednica, koja je prema saznanjima “Vijesti” uslovljena prvom, posvećena je prijedlozima za poslanike i odbornike u narednom sazivu državnog, te lokalnih parlamenata u kojima se održavaju izbori (Budva, Kotor, Nikšić).

Inače, članovi nikšićkog SNP-a, njih 30, optužili su lidera Srđana Milića da se “predloženom odlukom o formiranju koordinacionog tijela ignorantski odnio prema njima, svjesno spasavajući Svetozara Golubovića, ali i uništavajući opštinski odbor (OO) u predvečerje izbora.

Članovi nikšićkog SNP-a, njih 30, optužili su lidera Srđana Milića da se “predloženom odlukom o formiranju koordinacionog tijela ignorantski odnio prema njima, svjesno spasavajući Svetozara Golubovića, ali i uništavajući opštinski odbor u predvečerje izbora

Članovi nikšićkog SNP-a, koji su ranije tražili Golubovićevu smjenu na mjestu predsjednika OO, tvrde da bi koordinaciono tijelo navodno trebalo da organizuje opštinsku izbornu konferenciju i da je nastalo dogovorom između Milića i članova Glavnog odbora (GO) iz Nikšića.

“Obavještavaju se javnost i rukovodstvo SNP-a da ni po koju cijenu nećemo pristati na Milićeve dekrete kojima se pokušava anulirati većinsko mišljenje u nikšićkom odboru”, navodi se u saopštenju dostavljenom "Vijestima".

Incijatori smjene Golubovića kažu da je “Milić i pored garancija koje je davao članovima OO, da će procedura smjene biti u skladu sa Statutom, podlegao pritiscima Snežane Jonice”.

“U borbi za očuvanje svog mezimca, Jonica očigledno ne bira sredstva, jer zna da i njen status zavisi od Golubovićevog daljeg vegetiranja na funkciji predsjednika OO. Makar se sjednica više nikad ne sazvala, što je njen krajnji cilj”, navode oni.

Članovi tvrde da Jonici nije bilo naporno da kontaktira članove Statutarne komisije i da im diktira odluku o načinu kako nije moguće smijeniti Golubovića: “Najgore od svega je što ni sami članovi ne vjeruju u odluku koju su donijeli i koju još niko nije vidio, a tražili smo na uvid.

Zato zvuči previše simptomatično što i Milić svima koji imaju dileme u vezi posljednje odluke o formiranju koordinacionog odbora predložio da se obrate komisiji“. Svakome je, kazali su, jasno kakav bi stav i u tom slučaju zauzela komisija.

Članovi OO poručuju da “im ne pada na pamet da se obraćaju komisiji niti da poštuju tako hendikepiranu odluku, već će sami sazvati sjednicu GO i smijeniti Golubovića uz jasno upozorenje".

“Onaj koji je zadužen za jedinstvo u partiji u ovom slučaju biće odgovoran za sve posljedice koje će nastupiti pokušajem sprovođenja ove nestatutarne odluke”, kazali su članovi OO SNP-a.

Front otvorio pitanje legitimisanja

Odluka SNP-a da li da pristupi Demokratskom frontu legitimisaće tu stranku da li je stvarno opoziciona ili ne, ocijenio je profesor Đorđije Blažić.

On je kazao da je Front otvorio pitanja legitimisanja partija koje će morati jasno da se opredijele da li su za podršku vrijednostima koje svaki građanski front treba da favorizuje.

Smatra i da je formiranje frontova građanske orijentacije otvorilo pitanje kategorizacije političkih partija”.

“Partije se dijele na tri grupacije, na vladajuću oligarhiju, na jasno orijentisanu opoziciju i na veliki broj političkih subjekata koji su u suštini kvaziopozicija.

Ta treća grupacija će morati da se definiše u ovih mjesec i po pred izbore”, kazao je Blažić agenciji Mina.

Galerija