Vujanović: Predsjednički izbori kada za to dođe vrijeme

Predsjednik ne želi da se bavi eventualnim problemima u koaliciji DPS-SDP ukoliko on ponovo bude kandidat vladajuće partije
0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Svetlana Mandić
Filip Vujanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.08.2012. 15:58h

„U Crnoj Gori se o svim stvarima razmišlja unaprijed sedam do deset dana jedino se o predsjedničkim izborima razmišlja desetak mjeseci unaprijed. Ne znam zašto su ti predsjednički izbori toliko važni i zašto je važno moje mišljenje o tome“, kazao je predsjednik države Filip Vujanović u Plužinama.

Prema njegovim riječima ne razmišlja o novoj kandidaturi jer je o tome preuranjeno govoriti i o tome ne treba sada razmišljati, a kada se raspišu izbori DPS će nakon „duge i zahtjevne procedure koja očekuje uključenost cijele mreže“ predložiti svog kandidata.

Ne želi da se bavi eventualnim problemima u koaliciji DPS-SDP ukoliko on ponovo bude kandidat vladajuće partije.

„Prošlog puta sam na Glavnom odboru SDP iznio svoj program i tek tada sam dobio njihovu podršku, što smatram njihovim odgovornim odnosom. Ja o SDP-u, kao partiji imam vrlo visoko mišljenje i poštovanje i vrlo kvalitetnu saradnju.

Ne razmišljam šta SDP o meni misli, posebno i preciznije rečeno ne razmišljam o tome kakav je stav predsjednika SDP-a. Sa predsjednikom SDP-a se razlikujem i mi to nikada nijesmo ni krili. Ta razlika nije ni loša. Neka se vidi da postoje različite analize, vizije, ocjene različitih vrijednosti predsjednika države i Parlamenta, tako da se ne opterećujem time šta misli o meni predsjednik SDP-a“, kazao je Vujanović.

Što se tiče odluke da DPS i SDP zajedno nastupe Vujanović je kazao da partija o tome odlučuje a da se nije i neće javno izjašnjavati u odnosu na koalicije ni na jednoj ni na drugoj strani, a da je njegov stav da treba podržati sve ono što je u funkciji razvoja Crne Gore.

Što se datuma izbora tiče smatra da je 14. oktobar najbolje rješenje, imajući u vidu završetak ljetnje i priprema za zimsku sezonu, a što se tiče priče oko istovremenog održavanja parlamentarnih i predsjedničkih izbora, smatra da je ta priča završena.

„Stav DPS, koji je predsjednik partije (Milo) Đukanović jasno saopštio, da se mandat koji je aktuelan a koji se završava 21. maja okonča u svojoj punoći i da ne treba imati predsjedničke izbore zajedno sa parlamentarnim. Sa druge strane opozicija smatra da bi trebalo raditi po modelu koji je bio u Srbiji - da budu organizovani istovremeno uz skraćenje mandata predsjedniku.

Ja sam bio protiv skraćenja mandata. Smatrao sam da sam obavezan prema građanima koji su me glasali u uvjerenju da ću imati puni mandat da taj mandat ispoštujem. Nije bilo uslova za jednovremeno održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora i ne očekujem da će se predsjednik Parlamenta, kome ta nadležnost pripada, nešto drugačije opredijeliti niti imati više razgovora o tome. Prema tome imaćemo predsjedničke izbore onda kada bude vrijeme“, kazao je predsjednik države.

Kazao je da je interes države da ima tačne i uredne biračke spiskove i da su od raznih međunarodnih organizacija koje su bile posmatrači na prethodnim izborima uvijek imali vrlo visoku ocjenu u vezi biračkih spiskova ali da to nikada nije završen posao.

„Jako je važno i bitno i u obavezi smo da biračke spiskove činimo maksimalno urednim. Ubjeđen sam da će partije, kroz republičku izbornu komisiju i nadležne službe za vođenje biračkih spiskova, imati vrlo konstruktivan odnos prema tome. Interes ove države i interes demokratije

Crne Gore je da ima uređene biračke spiskove i u svakom pojedinačnom imenu ih treba ispitati i uraditi detaljnu analizu koja će biti krajnje objektivna“, kazao je Vujanović.

Bonus video: