Zidojče cajtung: Đukanović kontroliše i biznis i politiku

Njemački dnevnik konstatuje da je u Crnoj Gori u posljednje dvije decenije nastao klijentelistički sistem
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2012. 16:17h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i dalje drži sve konce u političkom i poslovnom svijetu Crne Gore, iako se zvanično povukao sa državnih funkcija - navodi njemački list “Zidojče cajtung”.

Tiražni list iz Minhena piše da je Đukanović u dvije decenije u državi uspostavio klijentelistički sistem zbog kojeg je u zemlji rasprostranjena korupcija.

“Đukanović ne kontroliše samo biznis u Crnoj Gori, nego i politiku. I još uvijek je predsjednik vladajuće partije, koja se odaziva na ime DPS, a ima običaj da često na nedemokratski način odlučuje o privatizacijama i građevinskim poslovima”, navodi se u tekstu novinara njemačkog lista Envera Robelija.

Da bi dokazala da je ozbiljna u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Crna Gora će morati da se dokaže u sudskim procesima protiv korumpiranih političara i oligarha, i podržati državne tužioce, policajce i novinare koji se bore protiv zloupotreba moći.

Ističe se da su Crnoj Gori hitno potrebne nove snage u politici, jer ta balkanska zemlja već dvije decenije zna samo za jednu vladajuću političku klasu, za koju mnogi kažu da “zna samo da pljačka”. Navodi se da je Đukanović često bio na naslovnim stranama regionalnih medija, kada je italijansko tužilaštvo protiv njega pokrenulo istragu zbog šverca cigareta. Tokom ratova 90-ih, kako ističe njemački list, Đukanović je punio državnu kasu zaradom od ilegalnih poslova, a do sudskog procesa nikad nije došlo, jer je tadašnji premijer uživao diplomatski imunitet.

Njemački dnevnik konstatuje da je u Crnoj Gori u posljednje dvije decenije nastao klijentelistički sistem, koji evropskim diplomatama i bezbjednosnim službama zadaje ozbiljnu glavobolju. Pozivajući se na istrtaživanja novinarske mreže OCCRP podsjeća se da familija Đukanović drži Prvu banku, koja je predsjedniku DPS-a i njegovim drugovima koristila kao „automat za pare i čudotvorni rog izobilja“. Prednost u dobijanju kredita su, navodi njemački list, imali biznismeni povezani sa Đukanovićem, ali i osumnjičeni šverceri cigareta i droge.

Navodi se i da su državne firme prodavane vrlo sumnjivim biznismenima, koji nikada nijesu legalno investirali. Kao primjer navodi se KAP koji je Vlada prodala ruskim oligarsima i još uložila 100 miliona iz budžeta kako bi toj fabrici održala proizvodnju. Zbog takvih slučajeva, konstatuje njemački list, nije ni čudo što je američki časopis “Forein afers” nedavno Crnu Goru obilježio kao „mafijašku državu“.

“Najnovija studija Fondacije nauka i politika (SWP) dolazi do zaključka da mnogobrojnim indicijama o političkoj korupciji i organizovanom kriminalu u Crnoj Gori još uvijek nema adekvatnog odgovora, ni od sudske ni od političke strane“.

U tekstu se navodi da bivši šef diplomatije Milan Roćen nije napustio Ministarstvo vanjskih poslova zbog pogrešnog poteza, već što je ostvario najbitniji politički cilj dovodeći Crnu Goru na početak pristupnih pregovora. U tom procesu, kako smatra Robeli, Crna Gora imaće težak posao u iskorjenjivanju organizovanog kriminala i korupcije. On smatra da će godine proteći dok Crna Gora ne bude zrela za Uniju.

“U Briselu su na primjerima Rumunije i Bugarske naučili lekciju, jer je u ove dvije zemlje pitanje pravne države samo površno bilo stavljeno pod lupu. Zato će EU igrati po novim pravilima igre, pa će 23. i 24. poglavlje imati ključnu ulogu u pregovorima”, navodi njemački list.

Galerija

Bonus video: