Hoće li se ubuduće glasati kod notara?

DIK odbio prigovor SDP-a i Demosa, birači se potpisivali kod notara umjesto kod biračkog odbora
61 pregleda 3 komentar(a)
DIK; Državna izborna komisija, Foto: Filip Roganović
DIK; Državna izborna komisija, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.06.2018. 15:41h

Državna izborna komisija (DIK) odbila je prigovor Građanskog saveza za promjene kojim se tražilo ponavljanje glasanja na jednom biračkom mjestu u podgoričkom naselju Donja Gorica na kojem se birači koji su glasali putem pisma nisu potpisivali, tvrdeći da su im ti birači dostavili notarske zapise koje je DIK prihvatio kao dokaz da su glasali.

Šest birača koji su glasali putem pisma nisu identifikovani da su glasali, odnosno nisu se potpisali, a Zakon o izboru odbornika i poslanika predviđa poništavanje glasanja ako se utvrdi da je broj glasačkih listića u kutiji veći od broja birača koji su identifikovani u izvodu iz biračkog spiska da su glasali. Iz istih razloga ranije je ponavljano glasanje u Petnjici i Ulcinju. Iz Građanskog saveza za promjene, kažu da je DIK ovim postupkom i notare uključio u izborni proces.

“Idući logikom DIK-a, birači ne bi morali da se potpisuju pilikom glasanja već bi nakon izbora mogli da dostavljaju notarske zapise. Moguće da po DIK-u birači mogu i da glasaju kod notara, a ne na biračkom mjestu”, kazali su iz saveza SDP-a i Demosa.

Posebna je tema, kažu iz Građanskog saveza za promjene, odakle birači koji su glasali putem pisma znaju za postupak koji se vodi po prigovorima i to da je baš njihovo glasanje osnov za ove prigovore.

“Zamislite, ovi birači su navodno saznali za sve ovo pa se samoinicijativno organizovali da notarski ovjere svoje izjave, pri tom plaćajući skupe notarske troškove i predajući dokumenta DIK-u koji na bazi toga donosi odbijajuće rješenje, naravno, koje ide u korist DPS-u i partnerima”, navode iz Građanskog saveza i dodaju da su u pitanju lica koja nijesu mogla iz objektivnih razloga da glasaju na biračkom mjestu, već putem pisma, ali su zato navodno sav ovaj notarski postupak u rekordnom roku sami obavili.

Bonus video: