Budva je moralno slomljena

Oštar sukob vlasti i opozicije obilježio posljednju sjednicu dosadašnjeg saziva Skupštine opštine, najavljena žučna predizborna kampanja, iz SNP poručili
4 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2012. 13:51h

Sudeći po posljednjoj sjednici dosadašnjeg mandatnog saziva budvanskog lokalnog parlamenta, koja je preksinoć završena oko 22 časa, predstoji žučna predizborna kampanja.

Oštri napadi opozicije, koji se do sada nijesu mogli čuti, te uzvratni napadi iz redova DPS, obećavaju da se tokom narednih dva i po mjeseca, do lokalnih izbora, suprotstavljene strane neće međusobno štedjeti u osuđivanju.

Hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine opštine za 19 časova dosadašnji predsjednik Krsto Ljubanović je obrazložio zakonskom obavezom da lokalni parlament mora najmanje dva mjeseca prije izbora da bude raspušten, ukoliko se namjeravaju raspisivati izbori.

Kako su republički izbori već zakazani za 14. oktobar, to je, kako je pojasnio Ljubanović, bio i zahtjev vladajuće koalicije DPS – SDP da se ujedno, zbog ekonomičnosti i racionalnosti, održe i prijevremeni lokalni izbori u Budvi, koji bi, inače, redovno trebalo da budu organizovani u martu naredne godine.

Mijomir Pejović je kazao da je Opština prije dva dana, znajući da će biti raspušten parlament i održani izbori, raspisala konkurs za prijem novih radnika, odnosno 11 savjetnika u kabinetu gradonačelnika Lazara Rađenovića

Skupština je, nakon žučne višečasovne rasprave, pošto su iz sale izašli odbornici PzP i NS, usvojila odluku o skraćenju mandata aktuelnom mandatnom sazivu i time su se stekli svi uslovi za održavanje jesenjih izbora u Budvi. Međutim, euforija je nastala kada je skupštinska većina iz redova vladajuće koalicije odbila predlog da SO usvoji deklaraciju koju je predložio SNP o suzbijanju diskriminacije i osude govora mržnje, u svjetlu incidenta na Njegušima.

Osuđujući takav čin, šef odborničkog kluba SNP Mijomir Pejović naveo je da je aktuelna vlast u proteklih sedam godina potpuno uništila Budvu.

“Svi znaju kako i šta ste radili. Ono što ste obećali građanima uzimali ste za sebe. Umjesto da date sve od sebe, uzimali ste za sebe. Za vrijeme vlasti koalicije DPS-SDP, Budva je doživjela finansijski, ekonomski, urbanističi i, na kraju, moralni slom. Ova vlast je dovela Opštinu Budva do 60 miliona eura duga, prevareni su građani, birači. Umjesto većeg standarda koji im je bio obećan, zaposlenima su smanjene plate. Sve što se moglo uništiti, uništeno je, sve što se moglo razoriti, razoreno je. Kao finale svega, desilo se hapšenje nosilaca liste DPS-SDP koalicije i najvećih funkcionera ove opštine, čime je Budva doživjela i moralni slom. A kako ste radili, najbolju ocjenu dao je Viši sud”, kazao je Pejović.

“Obaveze koje dolaze i koje će doći po osnovu raznoraznih sudskih poravnanja i tužbi, daleko će prevazići ove dugove”

Uslijedio je odgovor lidera DPS Bora Lazovića, koji je, kako je kazao, očekivao je da će sjednica na neki način biti svečana, a zapravo je pretvorena u predizbornu kampanju.

“Stalno se priča ista priča. I na ovoj sjednici smo samo slušali pritužbe, najavljena hapšenja, presude. To, da vam kažem pošteno i iskreno, kao Budvanina me boli, bez obzira na to od koga dolazilo. Jer za mene je čovjek prije svega čovjek, bez obzira na to kojoj partiji pripadao, i ja to cijenim. Da li je neko kriv, to je njegova stvar, to će sudski organi da dokažu, ali dok ne dokažu zna se kako se pravno prema takvim ljudima treba odnositi”, odgovorio je Lazović.

Za Mihaila Backovića iz PzP je “nemoguće da na lokalnim izborima DPS-SDP naprave listu, a da na njoj nema nekoga ko nije pod istragom”. Dok je njegov partijski kolega Stevan Džaković ocijenio “da su sve afere u Budvi urađene kako bi se Budva takmičila sa Milom i Acom Đukanovićem”, nazvavši DPS “kriminogenim krilom mafije“.

Za građane Petrovca sljedeće glasanje će biti lako, kazao je Jovan Gregović iz SNP, “jer vlast za sedam godina nije uradila ništa u tom gradu”. Đorđe Vujović iz Nove naveo je da će posljedice vladanja opštinske vlasti biti dugoročne, jer trenutno je dug Budve 40 miliona eura.

“Obaveze koje dolaze i koje će doći po osnovu raznoraznih sudskih poravnanja i tužbi, daleko će prevazići ove dugove”, kazao je Vujović.

Raspisan konkurs za 11 savjetnika gradonačelnika

Mijomir Pejović je kazao da je Opština prije dva dana, znajući da će biti raspušten parlament i održani izbori, raspisala konkurs za prijem novih radnika, odnosno 11 savjetnika u kabinetu gradonačelnika Lazara Rađenovića.

“Kakvo zapošljavanje u kabinetu potpredsjednika kada idu izbori? Kome će ti novozaposleni da budu savjetnici? To je jasno - radi se o partijskom zapošljavanju pred izbore. Ako ovaj oglas što je juče izašao u dnevnim novinama nije partijsko zapošljavanje, imaćete priliku to da demantujete. Blagovremeno ću se prijaviti na taj konkurs, pošto ispunjavam sve uslove, pa ću na djelu da vidim od vas da li su ova mjesta unaprijed rezervisana, ili je ovo stvarno fer i demokratski konkurs, kakav priliči onima koji sebe prikazuju za demokrate”, naveo je Pejović.

Kako se navodi u oglasu, u kabinetu gradonačelnika potrebna su dva savjetnika za odnose sa javnošću, samostalni savjetnik za praćenje naplate, viši savjetnik za oblast zaštite životne sredine, viši savjetnik za saradnju sa investitorima i međunarodne odnose, savjetnik za pravne poslove, savjetnik za održavanje komunalno-stambenih objekata, savjetnik za održavanje komunalno-hortikulturalnih objekata, savjetnik za praćenje investicija…

Kotarac: Budva u medijskom linču

Tijana Kotarac iz DPS je ocijenila da je na svim skupštinskim zasjedanjima, godinama unazad, prisutan prikriveni govor mržnje koji je bio upućen odbornicima vladajuće koalicije, u najvećem broju odbornicima DPS.

“Posljednjih godina nije bilo lako sjedjeti u ovim klupama i zbog jednog izuzetnog medijskog pritiska koji se dešavao u Crnoj Gori i koji je bio usmjeren ka Budvi. Radimo istraživanja o tome koliko je Budva u negativnoj konotaciji mjesečno u svim novinama, elektronskim medijima, na svim portalima predstavljena u odnosu na druge opštine”.

“U odnosu na Podgoricu, Kotor, Herceg Novi, Tivat. Ne biste vjerovali koji je to odnos - 300 negativnih objava Budva ima u toku jednog mjeseca, za razliku, recimo od Kotora, koji ima 40. Takvo istraživanje će nam pomoći da crno na bijelo iznesemo atmosferu u kojoj radimo i ovdje u parlamentu i u lokalnoj upravi”, kazala je Kotarac, koja je savjetnica gradonačelnika za odnose sa javnošću.

Bonus video: