Šmit: Njemačka će nastaviti da podržava Crnu Goru

Kristijan Šmit sastao se sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde i ljudskih prava Duškom Markovićem, u Vili „Gorica“
5 komentar(a)
Kristijan Šmit, Duško Marković, Foto: Gov.me
Kristijan Šmit, Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 01.08.2012. 12:39h

Savezna Republika Njemačka će nastaviti da podržava Crnu Goru u ostvarivanju njenih evropskih aspiracija, kao što je to uradila izglasavši velikom većinom u Bundestagu i otvaranje pregovora Crne Gore za članstvo u EU, što je u skladu i sa njenom strateškom politikom, ali i sa rezultatima Crne Gore koji su našu zemlju preporučili za članstvo u EU, saopštio je parlamentarni sekretar Ministarstva odbrane ove zemlje Kristijan Šmit na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde i ljudskih prava Duškom Markovićem, održanom u Vili „Gorica“.

„Šmit je pohvalio ulogu Crne Gore na međunarodnom planu, naročito se osvrnuvši na njenu ulogu na planu dešavanja koja su obilježila region Zapadnog Balkana, kako danas, tako i u njegovoj novijoj istoriji. Marković je upoznao Šmita sa izazovima sa kojima se Crna Gora suočava na planu realizacije nacionalnih ali i spoljnopolitičkih prioriteta, od kojih je ključni izazov svakako jačanje vladavine prava, kao i sa postignutim rezultatima u ovoj oblasti“.

„On se osvrnuo na rezultate u oblastima reforme pravosuđa, snaženja institucionalnih kapaciteta, zaštite i promocije temeljnih ljudskih prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, navodi se u saopštenju koje potpisuje portparol Ana Radusinović.

Dodaje se da je potpredsjednik Vlade saopštio da je za svaku od navedenih oblasti, pored postojeće solidne strateške, zakonodavne i institucionalne infrastrukture, važan pojedinac kao nosilac reforme i preobražaja, i upoznao Šmita sa programom edukacije i usavršavanja sudija i tužilaca, u cilju obezbjeđivanja kontinuiteta u rezultatima institucija koje sprovode zakon.

„U tom kontekstu, on je istakao da je Crna Gora učinila snažan iskorak na planu suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije i upoznao sagovornika sa implementacijom novih krivično-pravnih instituta koji su preduslov borbe protiv ovih izazova. Na sastanku je bilo riječi i o bilateralnoj saradnji dvije zemlje. Na toj liniji, sagovornici su načelno dogovorili sljedeće korake saradnje na planu pružanja ekspertske podrške Crnoj Gori“,navodi se u saopštenju.

Bonus video: