Stejt dipartment: Još ima tenzija između dvije crkve u CG

Državni fondovi su otvoreni za sve vjerske zajednice: SPC od države godišnje dobija 62.000, CPC 142.000, Islamska zajednica 41.000, a katolička crkva 27.000 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2012. 07:17h

U Crnoj Gori i dalje postoje tenzije između Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve a pojedini crkveni zvaničnici ih pojačavaju kroz javne nastupe, navodi se u godišnjem izvještaju Stejt departmenta o vjerskim slobodama. U izvještaju koji je uradila američka Komisija za međunarodne vjerske slobode navodi se da se vjerska netolerantnost u Crnoj Gori povezuje sa nacionalnom, kao i da je imovina dviju crkava i dalje problem.

“Ustav i zakoni garantuju vjerske slobode a, u praksi, Vlada generalno poštuje vjerske slobode. Vlada ipak ne radi na poboljšanju, niti pogoršava stanje u oblasti poštovanja vjerskih prava. Odnosi između SPC i CPC su napeti, a jako je neslaganje između sveštenika i vjernika dviju crkava”, navodi se u izvještaju.

Vraćanje zemljišta vjeskim zajednicama, kako se navodi, i dalje je problem jer je u državnom vlasništvu veći dio zemljišta koji je oduzet nacionalizacijom nakon Drugog svjetskog rata. Iako je Vlada obećavala da će to pitanje biti regulisano posebnim zakonom, takav dokument nije usvojen. U izvještaju se navodi da sve velike vjerske zajednice traže povraćaj zemljišta na više lokacija u zemlji.

Vraćanje zemljišta vjeskim zajednicama, kako se navodi, i dalje je problem jer je u državnom vlasništvu veći dio zemljišta koji je oduzet nacionalizacijom nakon Drugog svjetskog rata

Navode se i zahtjev za obnovu crkve na Svetom Stefanu, ali i kritike reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića na račun Vlade zbog toga što su u rezultatima popisa vjernike dijelili na muslimane i islamiste.

U izvještaju se navodi da su državni fondovi otvoreni za sve vjerske zajednice, navodeći da, kao najveća vjerska zajednica, SPC od države godišnje dobija 62 hiljada eura dok CPC prima 142 hiljade. Islamska zajednica Crne Gore, kako se navodi, godišnje iz budžeta dobije 41 hiljadu, a katolička crkva 27 hiljada eura.

Bonus video: