Vujanović raspisao izbore za 14. oktobar

DPS i SDP su juče odlučili da ponovo zajedno nastupe na izborima, navodeći da su partije do sada ostvarile ključne političke ciljeve
50 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2012. 12:19h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za poslanike Skupštine Crne Gore. Izbori će se održati 14. oktobra.

Rokovi za sprovođenje izbornih radnji počinju od 31. jula.

Saopšteno je da rok za dostavljanje izbornih lista za poslanike Državnoj izbornoj komisiji počinje od 20. avgusta, a završava se 19. septembra.

Pravo na medijsko praćenje u predizbornoj kampanji prestaje 12. oktobra u ponoć.

DPS i SDP su 30. jula odlučili da ponovo zajedno nastupe na izborima, navodeći da su partije do sada ostvarile ključne političke ciljeve. Najjača parlamentarna stranka je nakon sjednice Glavnog odbora najavila da neće biti spajanja parlamentarnih i predsjedničkih izbora, navodeći da ne postoji ni- jedan razlog zbog kojeg Vujanović ne bi bio na čelu države do 21. maja. Odlučeno je i da zajedno sa parlamentarnim budu održani i lokalni izbori u Nikšiću, Budvi i Kotoru.

Komentarišući odluku GO da nastupi u koaliciji sa DPS-om, potpredsjednik SDP-a Raško Konjević je rekao da su socijaldemokrate odlučile za nastavak saradnje zbog formiranja jedinstvenog Demokratskog fronta na opozicionoj sceni.

“Smatrali smo da je partija nikad jača da na samostalan način potvrdi svoju snagu. Sa druge strane, argumentacija koju smo imali prilike da čujemo je da u okolnostima složene političke scene, na opozicionoj strani imate formiranje jedinstvenog fronta. Sa druge strane, mi nemamo programsku bliskost ni sa jednom partijom aktuelne opozicije, a ključne političke ciljeve ostvarili smo sa DPS-om”, rekao je Konjević nakon četvoročasovne sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Smatrali smo da je partija nikad jača da na samostalan način potvrdi svoju snagu. Sa druge strane, argumentacija koju smo imali prilike da čujemo je da u okolnostima složene političke scene, na opozicionoj strani imate formiranje jedinstvenog fronta

“Insistirali smo na očuvanju većinskog vlasništva u EPCG i u sporazumu piše da vlasništvo države u EPCG ostaje na nivou od 55 odsto. Druga tema oko koje smo se usaglasili je pitanje KAP-a, a koje će se rješavati onako kako je to definisano zaključcima Skupštine iz februara, a u narednih desetak dana javnost će biti upoznata sa detaljima”, rekao je Konjević.

Istakao je da je postignuta suglasnost prema kojoj dosegnuti standardi u Ustavu Crne Gore neće biti mijenjani bez saglasnosti oba partnera. Dogovoreno je, kako je kazao, da se vodi dijalog o preporukama Venecijanske komisije i zahtjevima partija, ali da on ne bude uslovljen nekim drugim izmjenama, mimo ustavne procedure”.

Odgovarajući na pitanje na koji će način SDP, tokom kampanje, ubijediti građane da glasaju koaliciju, nakon oštrih neslaganja sa DPS-om u Podgorici, Konjević je rekao da će to činiti porukama koje budu slali. “To što nastupamo sa DPS-om na državnom nivou ne znači da će se politika SDP-a u bilo kojoj lokalnoj samoupravi mijenjati. Nema potrebe za tim, jer u Podgorici nijesmo vodili kampanju protiv DPS-a, već kampanju za poštovanje prava i zakona”.

Pojasnio je i da se koalicioni sporazum odnosi samo na parlamentarne izbore, dok o predsjedničkim, kako je rekao, nije bilo riječi. On je ponovio da bi bilo racionalno objediniti izbore.

Glavni odbor DPS-a je razmotrio i pripremio odluke o kriterijumima, načinu, rokovima i postupku za predlaganje i izbor kandidata DPS-a za poslanike u Skupštini i odbornike u skupštinama opština. Prema informacijama “Vijesti” odlučeno je da se poslanici i odbornici predlažu elektronskim putem.

Mugoša glasao za koaliciju

Iako se u javnosti protivio saradnji sa socijaldemokratama, podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša glasao je juče za koaliciju sa SDP-om. Jedan od učesnika GO kazao je “Vijestima” da nije bilo protivljenja koaliciji, i da je odluka usvojena jednoglasno.

Mugoša je ipak, nakon sjednice rekao da je svoj stav o saradnji sa SDP-om odavno saopštio.

“Donesena je odluka koja je bila očekivana i manje-više već najavljivana u medijima, a svoj stav o tome sam već davno saopštio”, rekao je Mugoša.

Podgorički gradonačelnik je uz predsjednika države jedan od glavnih zagovornika samostalnog nastupa DPS-a na parlamentarnim izborima. Mugoša je na posljednjoj sjednici Skupštine Glavnog grada saopštio da neće biti na istoj listi sa kandidatima iz redova SDP-a.

Bonus video: