Nova imena uskoro

Lekić: SNP da prvo odluči hoće li sa nama, Višnjić nije u frontu

„Za bojkot se treba dobro pripremiti, a ne znam da li za to imamo vremena", rekao je Lekić
97 pregleda 43 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 16:15h

Predsjednik Demokratskog fronta Miodrag Lekić poručio je lideru Socijalističke narodne partije (SNP) Srđanu Miliću da je vladajuća koalicija prava adresa za razgovore o stvaranju demokratskih i fer uslova za održavanje izbora.

„Predlog SNP-a bi trebalo da ide prema vlasti, jer je ona zadužena za izbore. Front se ozbiljno organizuje, ali to ne znači da apriori prihvatamo uslove za izbore“, naglasio je Lekić.

Navodeći da uslovi za održavanje izbora nijesu fer, te da bi se za bojkot izbora „trebalo dobro pripremiti“, Lekić je rekao kako nije baš siguran da se za to ima vremena.

„Za bojkot se treba dobro pripremiti, a ne znam da li za to imamo vremena. Nijesmo čuli još uvijek protest međunarodnih struktura da nešto nije u redu, a znamo da je i njihov uticaj bitan“, rekao je Lekić.

Odgovarajući na Milićev poziv da razgovaraju o obezbjeđenju fer uslova za izbore, Lekić je rekao da bi sastanak imao smisla tek nakon odluke SNP o eventualnom priključenju Frontu. On je rekao da će “bez ikakvog naglašavanja i političkog pritiska”, čekati da SNP odluči hoće li se priključiti Demokratski front.

“Ubijeđeni smo da bi tek nakon takve odluke imalo dubokog smisla da se sastanemo, dogovaramo i sarađujemo o vrlo značajnim pitanjima koja su izazov kako zajedničkog, tako i pojedinačnog političkog djelovanja u najskorijoj budućnosti”, rekao je Lekić. „Moram da konstatujem da odgovor na naš poziv, da u nekoj formi pristupe Demokratskom frontu, nije stigao”.

Lekić je upozorio da bi poklon vlasti bi bio da se uđe u neku konfuznu situaciju, a da se izbori održe, ne želeći da govori o tome smatra li da bi SNP, ukoliko bi odlučio da izađe na izbore, mogao da optuži Demokratski front za loš izborni rezultat, jer su učestvovali na izborima uprkos tome što nije bilo fer uslova za njihovo održavanje.

Lekić je saopštio da su Savjetu Demokratskog fronta pristupili i profesor Milan Popović, Ibrahim Čikić, te aktivista nevladinog sektora Lidija Leovac. On je demantovao informaciju da je književnik Aćim Višnjić pristupio Demokratskom frontu, navodeći da sa njim nije imao nikakvu komunikaciju, te da o tome nije bilo riječi.

Govoreći o razlozima zbog koji je pristupio frontu, Popović je rekao da je Front najbolji okvir za demokratsku smjenu vlasti. On je rekao da nijedni izbori kao naredni nijesu imali toliko otvorenih pitanja.

“Od toga da li će ih biti, do toga da li će se desiti bojkot ili će opozicija nastupiti u jednoj ili više kolona. Najvažnije je postići minimalno partnerstvo za smjenu vlasti”, kazao je Popović.

Galerija