Bojović: Đukanoviću je prijatnije da vlada iz sjenke

„Filip Vujanović bi se rado dokopao trećeg mandata, ali još niko ne zna šta o svemu misli predsjednik DPS-a, Milo Đukanović“, smatra on
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2012. 11:06h

Pravedna Crna Gora će odluku o tome da li će nastupiti na predstojećim izborima donijeti u septembru, kazao je predsjednik Izvršnog odbora tog političkog bloka, Rade Bojović.Iz Pravedne je ranije saopšteno da će odluku o tome da li će nastupiti na izborima donijeti naknadno, u zavisnosti od njihove procjene i rezultata istraživanja javnog mnjenja.Bojović je agenciji MINA kazao da će konačnu odluku o tome donijeti u septembru, i naglasio da je taj politički klub formiran zbog dugoročnih reformatorskih ciljeva.„Jer, mi dobro znamo u kojoj mjeri je sa našim idejama teško mijenjati neslobodno crnogorsko društvo i izobličenu državu koja je pretvorena u posjed vladajuće koalicije“, pojasnio je on. Komentarišući uzdržanost Demokratske partije socijalista (DPS) po pitanju iznošenja stava o istovremenom održavanju parlamentarnih i predsjedničkih izbora, Bojović je ocijenio da u toj partiji još nijesu odlučili ko je njihov predsjednički kandidat.

„Filip Vujanović bi se rado dokopao trećeg mandata, ali još niko ne zna šta o svemu misli predsjednik DPS-a, Milo Đukanović“, smatra on. Sve to, kako je naveo, znači da je trenutno odlaganje predsjedničkih izbora samo rezultat nesređenih kadrovskih planova u vrhu DPS-a. „Međutim, kako god da bude konačno rješenje, gledaćemo predsjedničkog kandidata koji pripada prošlosti i koji svoju karijeru vezuje za opstanak istrošene politike i naopakog sistema“, tvrdi Bojović.

Kako god da bude konačno rješenje, gledaćemo predsjedničkog kandidata koji pripada prošlosti

Na pitanje koga vidi kao najozbiljnijeg kandidata vladajuće koalicije za budućeg predsjednika, ali i mandatara za sastav nove Vlade, on je kazao da je to „već viđeni, banalni i zamorni film, jer vladajuća koalicija ima samo jednog ozbiljnog kandidata za oba mjesta – Đukanovića“. „Svi drugi kandidati dolaze u obzir samo ako on to neće, i zbog toga što mu je prijatnije da, u duhu autokratskih režima, vlada iz sjenke. Pošto nije realno da se Đukanović u međuvremenu klonira, njegovi lojalni saradnici mogu očekivati makar jedno državničko mjesto“, naveo je Bojović. Prema njegovim riječima, Đukanović mora odlučiti da li je on opet predsjednički kandidat ili će se opredijeliti da, kao u slučaju premijera „oktroiše nekog drugog na mjestu šefa države“.Upitan da li na tu situaciju utiče i činjenica da još nije jasno ima li Vujanović pravo na još jedan mandat, on je kazao da aktuelni predsjednik „jedino sa sigurnošću može računati na spremnost Đukanovića da mu izađe u suret u vezi izbornog termina“, a da je sve drugo, za sada, otvoreno pitanje.„Ali za Vujanovića nije svejedno ni to da li će biti ponižen tako što će kraj mandata sačekati kao delegitimisani šef države“, smatra Bojović.

SDP sve manje bitanNa pitanje smatra li da će Socijaldemokratska partija (SDP) podržati eventualnu kandidaturu Vujanovića, s obzirom na njegovo neslaganje sa liderom te partije, Rankom Krivokapićem, Bojović je kazao da je SDP „pristao na tijesni zagrljaj DPS-a“. „Ta partija, osim zadovoljenja sinekurističkih i ličnih interesa, sve manje je bitna za formulisanje ključnih odluka starateljske stranke“, smatra on.Prema njegovim riječima, ako Đukanović „kojim slučajem odluči da snažno podrži Vujanovića, Krivokapić će se prikloniti takvom rješenju i lako će se naći razlozi za umivanje takvog stava“. „Uostalom, sva trojica su postali nezasiti politički karijeristi, i kao takvi prepreka potrebnim sistemskim i demokratskim reformama“, kazao je Bojović.

Demokratski front olakšava stvariUpitan da li smatra da je formiranje Demokratskog fronta uticalo na odluku da stari koalicioni partneri, DPS i SDP, ponovo usaglase zajednički nastup, on je rekao da vjeruje da je „formiranje Demokratskog fronta zabrinulo vladajuću koaliciju taman koliko opoziciona prestrojavanja u Obali slonovače“. „To što su se udružili saradnici iz kampanje protiv crnogorske nezavisnosti, poznati po sentimentalnom shvatanju velikosrpstva, samo će olakšati Đukanoviću da dobije izbore“, tvrdi Bojović. On je naglasio da aktuelnu vlast treba da poraze oni koji su iz uvjerenja posljednje dvije decenije štitili crnogorske državotvorne, nacionalne, proevropske i demokratske interese.„Što znači – oni koji su bolji od ove vlasti, a ne oni koji su isti, ili gori od nje“, precizirao je Bojović.

Galerija

Bonus video: