London: Imate prijatelja i partnera u Ujedinjenom Kraljevstvu

Lidington je Lukšiću uputio čestitke povodom otvaranja pregovora sa EU, ističući da je Vlada UK pružila snažnu podršku ovoj odluci
7 komentar(a)
Dejvid Lidington, Foto: Scottish.parliament.uk
Dejvid Lidington, Foto: Scottish.parliament.uk
Ažurirano: 28.07.2012. 19:41h

Predsjednik Vlade Igor Lukšić tokom boravka u Londonu imao je neformalni susret sa Dejvidom Lidingtonom, ministrom za Evropu u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva.

Lidington je Lukšiću uputio čestitke povodom otvaranja pregovora sa EU, ističući da je Vlada UK pružila snažnu podršku ovoj odluci.

"Ovo je veliko priznanje za vaše reformske napore i napredak u ispunjavanju kriterijuma Evropske unije. Iako vas očekuje zahtjevna faza, brzina i posvećenost u sprovođenju reformi, garant su da ćete sa istim elanom pristupiti i narednim obavezama. Na tom putu potrebni su vam prijatelji i partneri, koje imate u našoj državi", istakao je Lidington.

On je, kako je soapšteno iz Vlade, podsjetio na spremnost njegove Vlade da ponudi svoja iskustva i podršku i potpomogne proces integracija kroz twinning programe Evropske unije.

Predsjednik Lukšić se zahvalio za podršku i istakao da je u narednoj fazi od izuzetnog značaja dobra saradnja i razmjena informacija sa svim zemljama EU.

"Crna Gora je posvećena ispunjavanju obaveza, koje će ojačati institucije i donijeti benefite čitavom društvu. Na tom putu, svakako, biće nam potrebna sva raspoloživa pomoć i podrška. Otvoreni smo da učimo iz iskustava drugih, ali i da ponudimo naša iskustva, jer u nekim oblastima vjerujemo da možemo biti model drugima" istakao je Lukšić.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim ekonomskim i političkim temama u regionu i Evropi.

Bonus video: