Ćalović podržava, ali neće pristupiti Demokratskom frontu

"Važno je da cilj svih da bude zajednički, a to je slobodna Crna Gora, čija vlast radi u interesu građana", rekla je Ćalović
164 pregleda 61 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2012. 14:48h

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović neće pristupiti Demokratskom frontu, već će borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije nastaviti u Građanskom frontu, koji je nepolitička organizacija.

Ćalović je kazala da svi političari koji su protivnici kriminala i korupcije treba da se ujedine u politički front, ali i da svako pojedinačno ima pravo da odluči da li će se boriti na jedan ili drugi način.

On (Lukšić) više nema šta novo da ponudi građanima, jer se kao političar i lider potrošio u želji da zaštiti interese svog partijskog mentora

Demokratskom frontu koji vodi Miodrag Lekić prethodnih dana pristupili su uticajni članovi Građanskog fronta, nikšićki sindikalac Janko Vučinić, student Ognjen Jovović i predsjednik Stranke penzionera Vojo Vuletić. Takvu odluku oni su obrazložili potrebom da politikom mijenjaju stanje u društvu.

Komentarišući opasku premijera Igora Lukšića, na pres konferenciji prije dva dana, da su građanski protesti bili politički, a da je Vlada imala solidne rezultate, Ćalović je rekla da je njegova politička sudbina zapečaćena onog trenutka kada je na zahtjev građana odbio da jasno okrene leđa organizovanom kriminalu i korupciji.

"Hiljade građana na ulicima su pokazale šta misle o Lukšićevim 'uspjesima' u vođenju ekonomske politike. On više nema šta novo da ponudi građanima, jer se kao političar i lider potrošio u želji da zaštiti interese svog partijskog mentora, što je sada svima očigledno", rekla je Ćalović.

I Vučinić tvrdi da njegov pristup Demokratskom frontu ne znači da su građanski protesti bili politički obojeni. Komentarišući Lukšićevu ocjenu da njegov kabinet zaslužuje dobru četvorku, on je kazao da bi Lukšić dobio čistu nulu da su ga ocijenjivali građani koje je politika njegove partije ostavila bez hljeba.

"Premijer-pripravnik treba da zna da bi za spas Crne Gore bilo najbolje da premijer karijeru nastavi kao pjesnik, uz to da češće sluša hit 'Riblje čorbe' 'Pogledaj dom svoj anđele i skini paučinu s očiju..."", kazao je Vučinić.

Jovović i Vuletić istakli su da njihovo pristupanje Demokratskom frontu ne znači kraj projekta MANS-a, sindikata i studenata, već paralelno djelovanje na drugačiji način.

Oni su, kako tvrde, ponosni na građanske proteste koje su organizovali i kojima su probudili građane i otkloniti strah od izlaska na ulice. Tvrde da će i dalje biti članovi Građanskog fronta koji će nastaviti da ukazuje na probleme u društvu i čija misija još nije završena.

"Nažalost, tu misiju je osujetila najveća opoziciona partija SNP, budući da je opet dala legitimitet vlasti", rekao je Jovović, aludirajući na odbijanje SNP-a da prva počne sa bojkotom parlamenta.

On je saglasan sa Vučinićem da je poziv političkim partijama za napuštanje parlamenta trebalo uputiti mnogo ranije:“Možda je to najveća mana i propust koji smo napravili”.

Jovović je istakao i da nije razočaran u građanske proteste i organizatore, navodeći da će i dalje učestvovati u svim akcijama Građanskog fronta.

"Sa svim tim ljudima imam sjajnu saradnju i mislim da su izuzetno kvalitetni. Ako se nastavi i dalje sa protestima, ja ću ih istom mjerom podržavati i davati nesebično pomoć”, kazao je, on uz napomenu da “ne može biti razočaran u MANS i Ćalovićevu, jer oni nastavljaju da raskrinkavaju sve pljačke i kriminalne djelatnosti ljudi okupljenih oko DPS-a i SDP-a".

Vuletić: Nema raskola

Vuletić je “Vijestima” kazao da je njegova stranka na osnovu odluke Glavnog odbora (GO) pristupila Demokratskom frontu koji mu je i dao ovlašćenje da vodi razgovore sa Lekićem i ostalim članovima fronta.

Na konstataciju “Vijesti" da bi pristupanje frontu moglo dovesti do rascjepa unutar stranke, s obzirom da su pojedini opštinski odbori tražili njegovu smjenu, Vuletić je kazao da u stranci nema podjela.

"Ne može doći do rascijepa unutar stranke jer nesuglasice potiču od nezadovoljne grupe koju podgrijava podgorički opštinski odbor na čelu sa Mihailom Ivanovićem koji je poznat po tome što radi za režim i već je svojevremeno u gradskoj Skupštini glasao za DPS", kazao je Vuletić.

Galerija

Bonus video: