Lukšić: Afera listing stigla do zida

Lukšić je juče rekao da ne smatra da je odgovoran zbog toga što je dozvolio da njegov partijski kolega Miomir Mugoša zloupotrijebi državne institucije
54 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 08:23h

Premijer Igor Lukšić je rekao da je afera "listing" bio pokušaj njegovog diskreditovanja, “ali samo pokušaj, jer je tokom postupka utvrđeno da se radilo o falsifikatu”. Smatra i da ne postoji objektivna odgovornost vrhovnog državnog tužioca jer ta istraga nije daleko odmakla.

“Ono je utvrdilo da nije bilo nikakve komunikacije. Međutim, u nekom trenutku istraga po bilo kom pitanju, pa i ovog, dovodi nas do zida i morate imati u nekom trenutku nešto vrlo opipljivo ili priznanje nekoga ko je učestvovao u tome, ili nešto što potpuno jasno ukazuje da je taj neko učestvovao.

U slučaju listinga, mislim da mi to u ovom trenutku nemamo”, rekao je Lukšić , navodeći da je zadovoljan posvećenošću koji državni organi pokazuju, “ne samo u tom slučaju, nego i čitav niz drugih slučajeva da pokušaju da ih riješe.

Odbacuje odgovornost zbog Mugošinih zloupotreba

Lukšić je juče rekao da ne smatra da je odgovoran zbog toga što je dozvolio da njegov partijski kolega Miomir Mugoša zloupotrijebi državne institucije policiju i tužilaštvo nakon incidenta u kojem je u avgustu 2009. sa sinom Miljanom napao ekipu "Vijesti", ali nije odgovorio da li će u svojoj partiji pokrenuti pitanje njegove odgovornosti.

"Svakako da institucije treba da rade svoj posao. Ja ne pretendujem da se bavim sudskim procesom, da budem sudija, da budem tužilac ili bilo ko drugi, ja sam odgovoran da vodim vladu. Sve ostalo rekao bih da spada u domen dakle, ličnog odnosa i osjećaja veće odgovornosti i na bazi toga svako od nas treba se odnosi", rekao je Lukšić.

On je rekao da odluku da li mlađi Mugoša može da bude diplomata nakon presude da je nasilnik mora da donese ministar vanjskih poslova. Na pitanje šta će da uradi ako se “diplomata” iznervira i zaleti da bije nekog ambasadora, on je rekao da je odmah nakon tog događaja “diplomata suspendovan a da je u domenu odgovornosti te institucije u kojoj radi da procijeni kako na osnovu sadašnje situacije”.

“Što se tiče Miomira Mugoše, ja ne znam da je on kažnjen, znači slučaj je dobio epilog. Možemo biti s jedne strane zadovoljni, s druge nezadovoljni, ali poruka presude je da institucije rade svoj posao”, rekao je Lukšić.

Na pitanje da li novinari, nakon uslovne osude za nanošenje teške tjelesne povrede, treba da imaju obezbjeđenje ili da se naoružaju kad idu na radne zadatke, Lukšić je odgovorio:

“Volio bih da je sa istom pažnjom ispraćena informacija 'Fridom hausa' da je Crna Gora napredovala na ljestvici medijskih sloboda. Mislim da niko ne može da ospori da kreiramo ambijent koji je prikladan za medijske slobode. Bez obzira na vaš osjećaj, mislim da i ova presuda utiče da se kod građana stekne utisak da niko ne može biti zaštićen”, rekao je on. “Ono što je meni kao predsjedniku Vlade najvažnije, jeste da mi imamo sudske ishode nekoliko vrlo problematičnih slučajeva i to ishode koji, vjerujem, preventivno djeluju na izražavanje nasilnim putem nezadovoljsta prema bilo kojim medijem u Crnoj Gori", rekao je premijer.

Galerija

Bonus video: