Lekića će glasati i birači SNP-a

Da bi pobijedio na predsjedničkim izborima iza lidera Demokratskog fronta moraju stati sve antirežimske snage
111 pregleda 41 komentar(a)
Miodrag Lekić, Andrija Mandić, Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Andrija Mandić, Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.07.2012. 20:57h

Ukoliko uz lidera Demokratskog fronta Miodraga Lekića na predsjedničkim izborima budu stale sve antirežimske snage, bivši crnogorski šef diplomatije ima ozbiljne šanse da pobijedi predsjedničkog kandidata vladajuće koalicije. Izvjesno je da bi bila tijesna izborna trka sa kandidatom vladajućeg režima.

To je ocjena izvršne direktorke Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborke Uljarević, koja smatra da bi se u tom slučaju mogla voditi tijesna izborna trka za predsjednika Crne Gore.

“Da bi se to desilo iza Lekića bi morala da stane cjelokupna parlamentarna opozicija, što sada nije slučaj”, tvrdi Uljarević.

Predsjednika Demokratskog fronta za sada su podržale Nova srpska demokratija i Pokret za promjene (PzP), ali je prema frontu za sada uzdržana Socijalistička narodna partija (SNP). Ipak, to ne znači da najjača opoziciona stranka ne bi podržala Lekića kao predsjedničkog kandidata, jer je upravo SNP na izborima 2003. i 2008. godine Lekića predlagao za kandidata opozicije na predsjedničkim izborima. Čak i da na predsjedničkim izborima najjača opoziciona partija ne stane iza Lekića, funkcioneri te stranke u neformalnim razgovorima tvrde da bi se moglo desiti da dio njihovih birača glasa za njega, zbog popularnosti bivšeg šefa diplomatije.

Otvoreno se vrši pritisak na najjaču opozicionu partiju i mogućnost da njeni organi donesu vrlo teške i važne odluke o načinu izlaska na izbore

“Otvoreno se vrši pritisak na najjaču opozicionu partiju i mogućnost da njeni organi donesu vrlo teške i važne odluke o načinu izlaska na izbore. Opozicioni kapacitet je velikim dijelom održan upravo kroz ovu partijsku strukturu, ma koliko ona intimno kome bila bliska ili ne”, smatra ona.

Iako Uljarević smatra da bi Lekić mogao biti opasan konkurent kandidatu vladajuće koalicije ako ga podrži ujedinjena opozicija, lider PzP-a Nebojša Medojević vjeruje da Lekić može napraviti dobar rezultat i bez podrške SNP-a.

Na pitanje može li Lekić uzeti dio biračkog tijela SNP-a, u slučaju da ta partija ne stane iza njega Medojević je kazao da Lekić može računati na biračko tijelo najjače opozicione stranke.

“On je rješenje koje može da privuče sve strukture, dok DPS ne može naći takvog kandidata i to je problem DPS-a. I da SNP ima svog kandidata, što bi bilo logično jer su najjača partija opozicije, Lekić može da računa na njihove birače ali i na manjinske glasove”.

On je rješenje koje može da privuče sve strukture, dok DPS ne može naći takvog kandidata i to je problem DPS-a. I da SNP ima svog kandidata, što bi bilo logično jer su najjača partija opozicije, Lekić može da računa na njihove birače ali i na manjinske glasove”

“Vjerujem da su bilo kom kandidatu pored našeg, ma ko to bio, šanse male ili gotovo minimalne. Vjerujem da će se opozicija oko zajedničkog kandidata teško dogovoriti”, rekao je Stanišić.

Uvjeren da je nekadašnji ministar spoljnih poslova bivše države kandidat koji može da privuče respektabilan broj birača, Medojević je naglasio da vladajući koalicija ne može imati adekvatnog protivkandidata onom iz redova Demokratskog fronta”.

“To bi sigurno bio Milo Đukanović, kao simbol režima, ali to je isključeno poslije smjene Milana Roćena koji je bio njegov ključni čovjek”, rekao je Medojević.

Uljarević međutim smatra da su male šanse da se Đukanović vrati na neku od državnih funkcija, navodeći da je izvjesnije da Vujanović bude Lekićev protivkandidat “zbog sličnosti u karakternim crtama”.

Kazala je da mogućnost Đukanovićeve kandidature osporava činjenica da on već godinama flertuje sa odlukom da li da nastavi institucionalni politički angažman ili ne.

Pristojnost moguća i u politici

Predsjednik Demokratskog fronta ocijenio je da vlast ne treba mijenjati revolucijom, već na izborima. On je rekao da nakon smjene vlasti ne smije biti revanšizma. “Nijesam pristalica revolucija i promjena nasilnim putem.

Pokušavam i želim da vjerujem da je moguća evolucija i u politici, pokušavam da vjerujem da je i pristojnost moguća u politici. Možda to zvuči idealistički, ali u svakom slučaju treba nastaviti na ovome mjestu gdje se nalazimo, bez revanšizama.

Mislim da je to koštalo jako puno crnogorsku istoriju, naročito istoriju 20. vijeka, upadanja u razne ideologije, opsesije, mržnje“, kazao je Lekić na promociji knjige "Istorija Italije od Kavura do Montija", održane na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu.

Medojević: Vlast se uplašila Fronta

Medojević tvrdi da je formiranje Demokratskog fronta izazvalo ozbiljne reakcije u vladajućoj koaliciji. On je podsjetio da u vlasti već duže tinja sukob između Vujanovića i Miomira Mugoše sa funkcionerima Socijaldemokratske partije (SDP).

Medojević tvrdi da je Marović na posljednjem stranačkom predsjedništvu više od pola sata sistematično obrazlagao da je rejting DPS-a nizak, da gube birače, da je narod ozlojeđen aferama i nametima, i da moraju u koaliciju sa SDP-om.

“Nakon istraživanja da opozicija može da pobijedi DPS preko noći su dogovorili koaliciju. DPS je zabrunut za ishod izbora. To je sada unijelo nove elemente oko predsjedničkih izbora i ko će biti kandidat”, rekao je Medojević.

Polemika Blažića i Danilovića

Dekana Fakulteta za evropske i državne studije Đorđija Blažića začudilo je formiranje Demokratskog fronta, pa je na Fejsbuk profilu lidera PzP-a napisao: „Tek mi sada ništa nije jasno? Ja bijah član jednog Demokratskog fronta, koji pokrenu MANS i sindikat, a sad neki drugi Demokratski front koji formiraju opozicione političke partije? Ima li ko pametan da mi objasni o čemu se ovdje radi? Neko nekoga dovodi u zabludu ili vuče za nos“.

Umjesto Medojevića odgovorio mu je Goran Danilović iz Nove srpske demokratije.

„Profesore, Vas bi bilo teško vući za nos. Vi ste valjda član Građanskog fronta, a o Demokratskom frontu evo bruji cijela Crna Gora već 15 dana. Možda nijeste imali kad da čujete, ali je tako. Dakle, bez panike, niko Vas nije preveo u nešto drugo. Mi ćemo funkcionisati po demokratskim pravilima i na dobrovoljnoj osnovi“, napisao je Danilović.

Bonus video: