Nastavak pregovora sa Italijom o ekstradiciji u septembru

Ističe se da bi se ugovorima olakšala primjena multilateralnih sporazuma Savjeta Evrope i ojačala saradnja dvije države i na operativnom nivou
0 komentar(a)
Barbanti i Marković, Foto: Gov.me
Barbanti i Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.07.2012. 13:45h

Druga runda pregovara crnogorskog i italijanskog ministarstva pravde o potpisivanju dva bilateralna ugovora iz oblasti ekstradicije i krivičnog zakonodavstva biće u septembru ove godine, saopšteno je iz crnogorskog ministarstva pravde nakon susreta potredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Markovića sa i italijanskog ambasadora u Crnoj Gori Serđa Barbantija.

Formalizovanje saradnje sa italijanskim pravosuđem planirano je još Strategijom i Akcionim planom za borbu protiv korupcije iz 2007 što se prolongira već godinama jer zvanično eksperti dvije zemlje do kraja nijesu usaglasili modele po kojima bi funkcionisala ta saradnja.

U saopštenju, koje potpisuje portparol ministarstva Ana Radusinović, podsjeća se da su pregovori,u mandatu Markovića, započeti njegovom posjetom Italiji. Ističe se da bi se ugovorima olakšala primjena multilateralnih sporazuma Savjeta Evrope i ojačala saradnja dvije države i na operativnom nivou.

Dodaje se da su sagovornici načelno dogovorili posjetu ministarke pravde Republike Italije za jesen ove godine.

"Crna Gora je svojim rezultatima, uspješnom regionalnom saradnjom i kontinuiranim naporima svojih institucija na implementiranju evropskih standarda zavrijedila otvaranje pregovora o članstvu sa EU" navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o daljim aktivnostima Crne Gore u narednom periodu u pogledu ostvarivanja crnogorskih spoljnopolitičkih i nacionalnih prioriteta i saglasili se da je jedan od uspješnijih mehanizma svakog progresa jedne države uspješna regionalna i međunarodna saradnja.

Na toj liniji, istaknuto je da Crna Gora uspješno sarađuje sa državama regiona i članicama EU, naročito u pogledu pravosudne i policijske saradnje koja je ključna za rezultate u pregovorima za poglavlja 23 i 24, ali i za sve faze integracionog procesa.

Bonus video: