Marković utanačio saradnju sa Europolom

Neformalni sastanak u okviru kiparskog Predsjedništva bio je posvećen pitanjima migracija i azila, sajberkriminala...
51 pregleda 5 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Vlada.gov.me
Duško Marković, Foto: Vlada.gov.me
Ažurirano: 24.07.2012. 12:15h

Na neformalnom sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropske unije na Kipru ministar pravde i ljudskih prava Duško Marković dogovorio je model konkretne saradnje crnogorskih istitucija sa Europolom.

Osim saradnje sa Europolom, čiji predstavnici zvanično stiži u u Podgoricu u avgustu, ministar Marković je potpisao i Zajedničku izjavu o saradnji između ministarstva pravde i ljudskih prava Crne Gore i ministarstva pravde Rumunije u oblasti reforme pravosuđa.

Predstavnici Evropske policijske organizacije, prema informacijama "Vijesti" već su u Podgorici i oni će provjeravati da li je Crna Gora ispunila ranije zadatke, između ostalog i u pogledu zaštite ličnih podataka, kako bi se stekli uslovi za potpisivanje Operativnog sporazuma o saradnji. Europol i Ministarstvo pravde i ljudskih prava imaće dirktnu saradnju kroz određivanje kontakt osoba u tim institucijama a kkako bi poboljšali saradnju i izvještavanje toj Evropskoj policijskoj organizaciji.

Saradnja sa Hrvatskom i Mađarskom

U saopštenju iz njegovog kabineta, navodi se da je Marković na neformalnom sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropske unije na Kipru, sa rumunskim kolegama dogovorio edukaciju pravosudnog kadra i borbe protiv kriminala i korupcije.

Marković je dogovorio i intenziviranje komunikacije između crnogorskog, hrvatskog i mađarskog ministarstava pravde kako bi unaprijedili regionalnu saradnju u oblasti jačanja vladavine prava. To je zvanični učinak Markovićevog puta na Kipar kao i razgovori sa ministrom pravde Rumunije Titusom Korlateanom, ministrima pravde Mađarske i Hrvatske Tiborom Navračićem i Orsatom Miljenićem kao i susret sa direktorom EUROPOL-a Robom Vajnrajtom.

Konferencija u Nikoziji je treći Neformalni susret ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropske unije

“Konferencija u Nikoziji je treći Neformalni susret ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropske unije na kojem delegacija Crne Gore učestvuje u svojstvu posmatrača, u skladu sa statusom kandidata za članstvo u EU. Pored potpredsjednika Markovića, Crnu Goru je u Nikoziji predstavljao i ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.

Neformalni sastanak u okviru kiparskog Predsjedništva bio je posvećen pitanjima migracija i azila, sajberkriminala, zaštite ličnih podataka i konfiskaciji imovine stečene kriminalom",navodi se u saopštenju koje potpisuje portparol ministarstva Ana Radusinović.

Bonus video: