Vujanović odlučuje o skraćenju mandata

Dio opozicije i SDP traže spajanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora, SNP razmišlja o bojkotu
128 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 18:31h

Veći dio opozicije i Socijaldemokratska partija (SDP) smatraju da na jesen treba istovremeno održati parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore u Budvi, Nikšiću i Kotoru kako bi se smanjili troškovi kampanje, dok u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) smatraju da je redovni termin u proljeće 2013. pravo vrijeme za izlazak na birališta.

"Za SNP je i bojkot krajnji, ali isto tako jedan od legitimnih odnosa prema izborima", kazao je portparol SNP-a Miomir Vojinović, ne želeći da komentariše eventualno istovremeno održavanje izbora.

Crnogorski parlament bi trebalo krajem nedjelje da skrati mandat kako bi predsjedniku Filipu Vujanoviću bilo omogućeno da raspiše parlamentarne izbore za jesen. Iako su u vladajućoj koaliciji nagovijestili da bi mogli prihvatiti spajanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora, ukoliko opozicija to bude zahtijevala, opozicionari do sada nijesu razgovarali o toj temi.

Predstavnici dijela opozicije smatraju da bi se istovremenim održavanjem parlamentarnih, predsjedničkih i lokalnih izbora u oktobru uštedio novac i povećala izlaznost birača.

Ideju o istovremenim izborima podržava i Socijaldemokratska partija (SDP) u kojoj smatraju da nije dobro da Crna Gora bude “permanentno u izbornoj kampanji od septembra do aprila“

Iako smatra da bi oko pitanja od nacionalnog značaja trebalo da se dogovore političke elite, prema ocjeni predsjednika Pokreta za promjene (PZP) Nebojše Medojevića Crna Gora je daleko od demokratskih država i odgovarajućeg nivoa političke kulture.

"To je već godinama rezultat dogovora unutar vladajuće koalicije. Sada vidimo da i oko toga postoji problem, da Vujanović ne želi da skrati sebi mandat što pokazuje da očigledno nisu ni u DPS-u odnosi harmonični, kako je to do sada izgledalo", kazao je "Vijestima" Medojević.

Prema njegovom mišljenju, teško postignut koalicioni dogovor između Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijalističke narodne partije (SNP) uprkos ogromnim neslaganjima i čitavom nizu skandala u međusobnim odnosima, ukazuje da je režim ozbiljno zaplašen.

"Formiranje Demokratskog fronta i međunarodnim pritiscima i siromaštvom i socijalnom bijedom, narodnim nezadovoljstvom i očigledno da unutrašnji elementi koji su iznad političkih partija bitno utiču na odluke u vlasti", kazao je Medojević.

Opozicija, smatra on, još uvijek ne može da utiče na demokratske elemente izbornog procesa, ali se nada da će ubrzo doći do tih političkih promjena.

"Da će neki naredni izbori biti predmet dogovora, a ne trgovine unutar vladajuće partije i peglanja animoziteta unutar DPS-a", dodaje Medojević.

Ideju o istovremenim izborima podržava i Socijaldemokratska partija (SDP) u kojoj smatraju da nije dobro da Crna Gora bude “permanentno u izbornoj kampanji od septembra do aprila“.

"Bilo bi bolje možda završiti sve izborne procese pa se posvetiti ispunjavanju evropskih obaveza i poboljšavanja životnog standarda građana Crne Gore", kazao je šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić.

On je dodao da je siguran da će predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić tu odluku donijeti isključivo uz saglasnost svih parlamentarnih političkih subjekata, imajući u vidu da bi raspisivanje izbora u tom terminu bilo nekoliko mjeseci ranije nego što je uobičajeni termin za održavanje predsjedničkih izbora.

DPS sada ne brine o troškovima

Iako su u vrhu DPS-a prošlog mjeseca tvrdili da, iz racionalnih razloga, predsjednički i parlamentarni izbori treba da se održe istog dana poslanik DPS-a Miodrag Vuković tvrdi da se od toga odustalo iz političkih razloga.

"I sa vrha naše partije je bilo rečeno da ćemo predložiti zajedničko održavanje izbora. Međutim, za sada smo odustali od toga. Čujem sada inicijative iz opozicije da se to uradi", rekao je Vuković, uz napomenu da je ta opcija i dalje otvorena i da za mišljenje treba pitati i predsjednika Vujanovića.

Uvjeren da Skupština i Vlada sa punim četvorogodišnjim mandatom treba da uđu u pregovarački proces sa EU, poslanik DPS-a je kazao da je sada aktuelna priča o skraćenju mandata parlamentu, te raspisivanju parlamentarnih izbora i njihovom spajanju sa lokalnim u tri opštine.

"Sada treba da odradimo ono što poslanici mogu da odrade. Nama je u mandatu jedina mogućnost da odlučujemo o sudbini parlamenta i Vlade. Mi ne odlučujemo o skraćenju mandata predsjednika. Te izbore raspisuje predsjednik parlamenta", objasnio je Vuković.

Galerija

Bonus video: