Ban Ki Mun: Uspjeh na evropskom putu rezultat stabilne politike

Ki Mun je kazao da je impresioniran postignutim napretkom u Crnoj Gori, unaprijeđenim stanjem ljudskih prava i jasno iskazanom voljom za saradnjom sa susjedima
58 pregleda 7 komentar(a)
Ban Ki Mun, Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ban Ki Mun, Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 23.07.2012. 14:34h

Uspjeh Crne Gore na evropskom putu rezultat je stabilne politike i ostvarenih reformi u svim oblastima, ocijenio je generalni sekretar Ujednjenih nacija (UN) Ban Ki Mun u razgovoru sa premijerom Igorom Lukšićem.

Kako je saopšteno iz Lukšićevog kabineta, Ki Mun je kazao da je impresioniran postignutim napretkom u Crnoj Gori, unaprijeđenim stanjem ljudskih prava i jasno iskazanom voljom za saradnjom sa susjedima.

"To je potvrda da i mala država može snažno doprinijeti smanjenju tenzija i igrati važnu ulogu u regionu", kazao je on.

Lukšić je zahvalio generalnom sekretaru UN na posjeti koja, kako je ocijenio, predstavlja važan signal da je postignut napredak u cijelom regionu.

On je rekao da je Crna Gora, od dana prijema u UN, pokazala posvećenost partnerstvu sa svim zemljama članicama i odlučnost da u okviru integracionih procesa sprovede neophodne reforme koje su utemeljene na demokratskim principima međunarodne zajednice.

"Crna Gora je zemlja koja se dinamično kreće naprijed, svjesni smo izazova na daljem putu integracija i zato ćemo i predstojeći proces iskoristiti da nastavimo transformaciju našeg društva u cilju snaženja institucija i kvalitetnijeg života svih građana", kazao je Lukšić.

Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora posvećen i pouzdan član Ujedinjenih nacija, i da će i u narednom periodu biti nastavljena saradnja kroz programe UN-a i podršku Crne Gore mirovnim misijama pod pokroviteljstvom te svjetske organizacije.

Sa Ki Munom je danas razgovarao i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić koji ga je, kako je saopšteno, upoznao sa obavezom koju je uveo novi izborni zakon, a koja se odnosi na zastupljenost žena na izbornim listama političkih partija od 30 odsto.

"Krivokapić je gosta takođe informisao o novinama koje sadrži novi poslovnik Skupštine, a koji se tiče formiranja novih radnih tijela", kaže se u saopštenju.

Ki Mun je, kako se navodi, čestitao Crnoj Gori početak pregovora o članstvu u EU i konstatovao da je država ostvarila ogroman uspjeh od obnove nezavisnosti.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić razgovarao je danas sa Ki-Munom o ulozi parlamenta u osnaživanju ljudskih prava i o većoj zastupljenosti žena u politici.

Krivokapić je, kako je saopšteno, upoznao generalnog sekretara UN-a sa obavezom koju je uveo novi izborni zakon a koji se odnosi na zastupljenost žena na izbornim listama političkih partija od 30 odsto.

Bonus video: