Predlog za skraćenje mandata Skupštini CG nije dobio većinu

Pet poslanika DPS-SDP koalicije smatrali su da je odluka ustavna, dok je isto toliki broj poslanika Nove, PzP-a i SNP-a ocijenilo da nije
132 pregleda 3 komentar(a)
Skupština CG, POSP, Foto: Savo Prelević
Skupština CG, POSP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.07.2012. 15:02h

Predlog odluke o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore, koju je podnijelo 30 poslanika DPS-a, SDP-a BS-a u DUA, nije dobio potrebnu većinu na sjednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Pet poslanika DPS-SDP koalicije smatrali su da je odluka ustavna, dok je isto toliki broj poslanika Nove, PzP-a i SNP-a ocijenilo ista da nije u skladu sa Ustavom. To znači da će parlament, kako je pojasnio predsjednik odbora Džavid Šabović, o predlogu odlučiti bez pretresa.

Ocjenjujući da postoje politički i državni razlozi da se skrati mandat Miodrag Vuković (DPS) tvrdio je da je predložena odluka “u potpunosti u skladu sa Ustavom”. Sa druge strane, Velizar Kaluđerović (SNP) uvjeren je da odluka “nije u skladu sa najvišim pravnim aktom”.

"Navodi se da odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu. Ustav kaže da se zakon, i drugi propis, objavljuje prije stupanja na snagu, a stupa na snagu najranije osmog dana od objavljivanja, izuzetno istog dana, kad za to postoje razlozi utvrđeni u postupku donošenja”, objasnio je Kaluđerović.

Najhitniji i jedini razlog koji nas je rukovodio da predložimo skraćenje mandata je da dovedemo u saglasnost puni četvorogodišnji mandat novoj Vladi i parlamentu sa početkom pregovora sa EU. Jakima je sedam dana više ili manje svejedno, a slabima ni 70 nije dovoljno

"Najhitniji i jedini razlog koji nas je rukovodio da predložimo skraćenje mandata je da dovedemo u saglasnost puni četvorogodišnji mandat novoj Vladi i parlamentu sa početkom pregovora sa EU. Jakima je sedam dana više ili manje svejedno, a slabima ni 70 nije dovoljno”, poručio je Vuković.

Kaluđeroviću, kao ni Emilu Labudoviću (Nova), nije bilo jasno koji su to razlozi koji opredjeljuju hitnost predloga o skraćenju mandata parlamentu.

"Možda se u društvu dešava nešto o čemu nijesam obaviješten. Držim se pravila da je bolje da propadne selo nego običaj”, kazao je Labudović, navodeći da ne vidi razlog da se takva odluka podrži.

Srđan Brajović (PzP) rekao je da ne razumije zašto bi 30 poslanika brinulo o kapacitetu Vlade, koja je Skupštinu isključila iz cijelog procesa.

"Ne vidim da onih 30, koji su podržali Predlog odluke, imaju veći kredibilitet pojedinačno, nego predsjednik države i Vlade, a nijedan se od njih o ovom pitanju još nije oglasio", objasnio je Brajović.

Odbor je raspravljao i predloženim izmjenama Zakona o radio-difuznim servisima, koji predviđa uvođenje Parlamentarne televizije putem kablovskih sistema. Labudović je odboru prenio “falinke koje je uočio Radio-difuzni centar”, te sugestiju da je bolje da se kanal distribuira na zemljaskoj mreži.

On smatra da bi taj kanal, ako bi bio emitovan putem kablovske, bio dostupan u Podgorici, Nikšiću i na primorju, dok se program ne bi mogao pratiti dalje od Bioča.

Bonus video: