Ban Ki Mun obećao pomoć Crnoj Gori

Crna Gora je pouzdan partner svih ciljeva Ujedinjenih nacija, saopšteno je večeras na Cetinju nakon razgovora predsjednika Filipa Vujanovića i generalnog sekretara UN-a, Ban Ki-Muna.
52 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2012. 18:51h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun doputovao je danas popodne, u okviru balkanske turneje, u posjetu Crnoj Gori. Najprije je, sa šefom diplomatije Nebojšom Kaluđerovićem, posjetio gradilište buduće zgrade UN u Podgorici.

Ban Ki Mun je potom otputovao na Cetinje gdje je razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Ban Ki Mun obećao pomoć Crnoj Gori

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun obećao je danas na Cetinju pomoć Crnoj Gori u pristupanju Evropskoj uniji sa kojom je crnogorska vlast počela pristupne pregovore.

Ban Ki Mun je novinarima rekao da UN u procesu pridruživanja EU mogu da pomognu Crnoj Gori u oblasti ljudskih prava, statusa izbjeglica i održivog razvoja. Poslije sastanka sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, Ban Ki Mun je ocijenio da je budućnost Crne Gore "obećavajuća", istakavši da je Evropska unija nedavnim početkom pristupnih pregovora "uvažila napredak Crne Gore od sticanja nezavisnosti 2006. godine".

Crna Gora pouzdan partner UN

Generalni sekretar UN je najavio da će podsticati Crnu Goru da izgrađuje demokratiju i sistem zasnovan na vladavini prava.

Najavio je pomoć Vladi Crne Gore u programima pomoći ranjivim grupama stanovništva, siromašnima, licima sa invaliditetom i djeci bez roditeljskog staranja.

Ban Ki Mun je rekao da je region zapadnog Balkana prošao kroz velike traume i iskušenja, ali je dodao da njegova posjeta regionu nije usmjerena ka prošlosti već ka budućnosti.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je novinarima da je Crna Gora pouzdan član i partner UN u ispunjavanju svih njenih ciljeva. Vujanović je rekao da je Ban Ki Munu prenio da je Crna Gora posvećena ispunjuvanju milenijumskih ciljeva UN-a, koji se odnose na održivi razvoj i borbu protiv siromaštva.

Crna Gora u misijama UN-a

Crnogorski predsjednik je rekao da je zemlja spremna da i dalje bude prisutna u svim misijama pod pokroviteljstvom UN-a.

Crnogorski vojnici i policajci nalaze se u mirovnim misijama UN u Liberiji, Somaliji i na Kipru, kao i u NATO misiji u Avganistanu. Vujanović je ponovio da je Crna Gora posvećena evropskim i evroatlanskim integracijama.

Posjetu Ban Ki Muna Crnoj Gori, Vujanović je nazvao istorijskom.

Generalni sekretar UN će sjutra u Podgorici razgovarati s premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem i predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem. Ban Ki Mun će potom posjetiti Srbiju i Kosovo, a posjetu završava posjetom Makedoniji i Bosni i Hercegovini. On je turneju po zemljama Zapadnog Balkana počeo u petak u Sloveniji, a vikend je proveo u Hrvatskoj.

Ban Ki Munova supruga promovisala novi spot akcije "Govorimo o mogućnostima"

Dok je u predsjedničkoj rezidenciji, prvi čovjek UN razgovarao sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, njegova žena Ban Sun-tek je u sklopu UNICEF-ove kampanje predstavila novi TV spot za kampanju “Govorimo o mogućnostima” za tekuću godinu.

Akteri spota su dvoje mladih crnogorskih sportista sa smetnjama u razvoju – Marijana Goranović i Ilija Tadić – a promocija je upriličena u susret Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Spot je prezentovan u Svečanoj sali Prijestonice Cetinje, uz prisustvo gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića, ministra kulture Branislava Mićunovića, pomoćnice ministra prosvjete i sporta Vesne Vučurović, te šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamina Perksa.

Supruga generalnog sekretara UN, Ban Sun-tek, iskazala je zadovoljstvo što je u prilici da u Crnoj Gori promoviše jednaka prava djece sa smetnjama u razvoju. Grradonačelnik Cetinja kazao je tom prilikom da je Cetinje prepoznato kao jedan od gradova koji pružaju kontinuiranu podršku mladima sa smetnjama u razvoju.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks istakao je kako novi TV spot kampanje “Govorimo o mogućnostima” pokazuje šta mladi ljudi sa smetnjama u razvoju mogu ako im se pruži šansa da se bave sportom. Ministar Mićunović kazao je da se nada da će novi spot kampanje “Govorimo o mogućnostima” poslužiti kao inspiracija drugoj djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima, a pomoćnica ministra prosvjete i sporta, Vesna Vučurović kazala je da učešće paraolimpijaca iz Crne Gore na Paraolimpijskim igrama, koje će od 29. avgusta do 9. septembra biti održane u britanskoj prijestonici, predstavlja značajan momenat za našu zemlju.

Ovogodišnje Paraolimpijske igre u Londonu, shodno broju učesnika i zemalja koje će oni reprezentovati, biće najveće u istoriji, a takmičari će se nadmetati u 20 sportskih disciplina.

Galerija

Bonus video: