Čobeljić nije bio u Sedmom bataljonu

"Civilizacijski princip odgovornosti nalaže, da svi koji su izrabljivali ovu dezinformaciju obavijeste crnogorsku javnost da su griješili i da mi duguju veliko izvinjenje"
384 pregleda 12 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Zoran Đurić
Nenad Čobeljić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.07.2012. 13:46h

Ministarstvo odbrane Crne Gore, postupajući po njegovom ličnom zahtjevu, utvrdilo je da presjednik Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Čobeljić, nikada nije bio pripadnik kontroverznog Sedmog bataljona vojne opolicije za što su ga optužili neki crnogrski mediji bliski vlastima.

"Prema podacima iz službene evidencije ovog Ministarstva (Kadrovski-informacioni sistem i personalni dosije, proizilazi da za vrijeme službe u Vojsci, nikada nijeste bili postavljeni na dužnost u jedinici Vojske - 7. bataljon vojne policije", stoji u službenom dopisu koji je, odgovarajući na njegov zahtjev od 29. juna, 17. jula uputio pomoćnik ministra odbrane dr Rajko Novićević.

Pokušavajući da problematizuju pitanje lojanosti Čobeljića Crnoj Gori, neki mediji bliski vlastima, lani su lansirali tezu da je današnji visoki oficir VCG i predsjednik SOVCG, za vrijeme bombardovanja 1999. bio pripadnik Sedmog bataljona "jedinice formirane je kao instrument represije po političkoj matrici Slobodana Miloševića koja je imala za cilj pokoravanje Crne Gore".

Pokušavajući da problematizuju pitanje lojanosti Čobeljića Crnoj Gori, neki mediji bliski vlastima, lani su lansirali tezu da je današnji visoki oficir VCG i predsjednik SOVCG, za vrijeme bombardovanja 1999. bio pripadnik Sedmog bataljona

Čobeljić je odlučno negirao da je ikada bio pripadnik Sedmog bataljona, navodeći da su takve teze pokušaj njegove i diskreditacije SOVCG koja pokušava da zaštiti pripadnike VCG od mobinga i zloupotreba službenog položaja od strane nadređenih, za koju su Čobeljić i taj sindikat optuživali bivšeg ministra Vučinića, nečelnika Generalštaba VCG, viceadmirala Dragana Samardžića, v.d. načelnika Štaba GŠ VCG, pukovnika Zorana Lazarevića i još nekolicinu visokih oficira VCG koji i danas obavljaju rukovodeće dužnosti u jedinicima Vojske".

"U vezi lažnih optužbi kojima sam prokazan kao pripadnik 7. bataljona, bio sam primoran da se obratim nadležnoj instanci radi potvrđivanja neistinitosti ove, ispostavilo se tendenciozne insinuacije. Prema detaljnim provjerama koje su ishodovale autoritativan akt MOCG utvrđen je nepobitan podatak da nikada nisam bio pripadnik ove formacije.

Smatram da civilizacijski princip odgovornosti nalaže, da svi oni koji su na najružniji način izrabljivali ovu dezinformaciju obavijeste crnogorsku javnost da su griješili i da mi duguju veliko izvinjenje", kazao je tim povodom "Vijestima" potpukovnik Nenad Čobeljić.

On je dodao da se "suština materijalne istine ogleda u tome da se ona bez obzira na trud i uložene napore, nikako ne može sakriti i da na kraju uvijek izađe na vidjelo."

"Tako će izbiti na svjetlo dana i iskonstruisanost disciplinskog postupka i identifikovati njegove konstruktore i protagoniste". kazao je Čobeljić protv koga je MO za vrijeme "vladavine" Bora Vučinića, pokrenulo disciplinski postupak zbog navodnih propusta u službi na dužnosti u Logističkoj bazi VCG, a koji je još u toku.

Bonus video: