Husović: Mogući i novi koalicioni partneri

On je kazao da u BS-a očekuju skraćenje mandata Skupštini i raspisivanje izbora, a da će onda biti razgovarano o načinu izlaska na izbore
4 komentar(a)
Rafet Husović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rafet Husović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.07.2012. 11:25h

Bošnjačka stranka pored dosadašnjih koalicionih partnera razmišlja i o drugim varijantama izlaska na izbore, u cilju ostvarivanja što boljeg izbornog rezultata, rekao je lider te stranke Rafet Husović.

"Tu su moguće još dvije opcije, ali svakako ću to sada zadržati za sebe, čekajući da prvo prodje sva procedura, pa tek onda ćemo vidjeti šta je najbolje za stranku", rekao je Husović agenciji MINA.

On je kazao da u BS-a očekuju skraćenje mandata Skupštini i raspisivanje izbora, a da će onda biti razgovarano o načinu izlaska na izbore.

"Ulazimo u predstojeće parlamentarne izbore relaksiraniji nego ranije, upravo zbog toga što smo značajno ojačali stranku, izborili se za novi izborni zakon za izbor poslanika, smanjili cenzus za manjnske partije i time stvorili uslovi za gotovo sigurne mandate", kazao je Husović.

On je rekao da se od osnivanja BS zalagala za unapređivanje izbornog zakonodavstva i ocijenio da je Zakon o izboru poslanika dobro definisan a da je ta partije značajano doprinijela njegovom usvajanju.

"Način izlaska BS na izbore zavisiće od eventualnih razgovora sa drugim političkim subjektima, prvenstveno sa dosadašnjim partnerima, ali i sa ostalima, a svakako odluku o načinu izlaska na izbore donosi Predsjedništvo i Glavni odbor BS. Očekujemo bolji rezultat nego do sada", rekao je Husović.

Za nas je podrška dijaspore jako važna i ima višestruki značaj, te očekujemo njihovu značajniju i aktivniju podršku na predstojećim izborima"

On je kazao da je kada sklapana koalicija sa Demokratskom partijom socijalista i sa Socijaldemokratskom partijom, rekao da je BS napravila koaliciju i sa svojim narodom.

Husović je naveo da je uslijed različitih okolnosti, veliki broj pripadnika bošnjačkog naroda, u dugom periodu glasao koaliciju DPS-SDP, jer su oni na svojim poslaničkim listama, vodili računa o zastupljenosti manjinskih naroda.

"Isto tako, ozbiljan razlog da su DPS i SDP imali podršku medju bošnjačkim glasačima, je i zbog toga što je BS formirana tek 2006. godine. Sada je stanje sasvim drugačije, jer značajan broj Bošnjaka prepoznaje u BS svog legitimnog i autentičnog predstavnika", smatra on.

Husović je rekao da do sada nije bilo razgovora sa dosadašnjim koalicionim partnerima, oko eventualnog zajedničkog nastupa na izborima.

Upitan o mogućnosti saradnje BS-a sa demokratskim frontom, Husović je rekao da je on znak pitanja.

Husović smatra da se postavlja pitanje demokratskog kapaciteta demokratskog fronta, ako u njemu nije uključeno više političkih partija i stranaka, NVO organizacija i istaknutih pojedinaca.

"Lično mislim da ukoliko u svojim redovima nemaju veći broj poslanika ili legtimnih političkih predstavnika manjinskih naroda, taj front ne može dobiti značajnije povjerenje Bošnjaka, Albanaca, Hrvata...", rekao je on.

Učestali napadi iz drugih partija

Husović je kazao da su ovih dana učestali napadi iz pojedinih političkih partija, koje formiraju taj blok, na političke predstavnike manjinskih partija, a često i sa nekim optužbama koje se odnose na cio narod.

Prema njegovim riječima, takvim nastupima se ne može zadobiti povjerenje manjinskih naroda.

Husović smatra da ubuduće opozicija mora tražiti neku alternativu i u artikulisanju svoje politike prema manjinama i u zastupljenosti u svojim redovima.

"Cijenim da nam ne mogu predstavnici političkih partija držati predike i predavanja da su manjinski narodi ugroženi, sa punim ustima retorike multietičnosti, a da u svojim poslaničkim klubovima nemaju predstavnika manjinskih naroda", rekao je Husović.

On je ocijenio da je BS do sada dosta toga uradila, da njeni birači to prepoznaju i da tato očekuju njihovu podršku.

Prema njegovim riječima, u BS-u radili na stranačkoj infrastrukturi imaju opštinske odbore u devet opština,

"Formirali smo Forum mladih i Forum žena sa članstvom koje se svakodnevno uvećava, samostalni poslanički klub, i klubove odbornika u šest Skupština Opština, kao i saradnja sa velikim brojem klubova i organizacija naše dijaspore, od kojih se očekuje značajna podrška", rekao je on.

Dijspora važna

Husović je kazao da je BS spremna za izbore, bez obzira da li se oni organizuju u toku ove ili početkom naredne godine.

"Za nas je podrška dijaspore jako važna i ima višestruki značaj, te očekujemo njihovu značajniju i aktivniju podršku na predstojećim izborima", kazao je Husović.

On je ocijenio da su jako važne primjedbe i sugestije dijaspore, jer oni koji žive vani, a pogotovo u zemljama Evropske unije, sa tih mjesta bolje vide kako treba rješavati probleme i učestvovati u demokratskim procesima u Crnoj Gori.

"Očekujemo podršku birača jer smo u prethodnom periodu iskoristili mogućnost da promovišemo politiku BS, napravili jako dobru saradnju sa našim iseljenicima, kao i sa zemljama u okruženju i Turskom i dali veliki doprinos promovisanju i afirmaciji Crne Gore", poručio je Husović.

Bonus video: