Kako Uprava policije "domaćinski gazduje": Za satelit i softver 700.000 eura

UP nije odgovorila na pitanje “Vijesti” o kojoj vrsti softvera se radi, za šta služe, te šta je svrha satelitskog podsistema
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2012. 17:40h

Uprava policije (UP) je prošle godine potrošila 450.000 eura za nabavku “softvera koji uključuje izradu novih softverskih modula, izmjene i proširenje postojećeg softvera” i njegovu integraciju sa postojećim softverom i održavanje informacione infrastrukture, dok je 144.000 platila za “realizaciju satelitskog podsistema za povezivanje udaljenih graničnih tačaka”.

Novac za nabavku softvera UP je uplatila firmi “PGS Agency” doo koja je registrovana za konsultatske usluge u oblasti informacione tehnologije 2010. godine, a drugi posao povjeren je kompaniji SBS doo. Ta kompanija je registrovana za nespecijalizovanu trgovinu na veliko, takođe godinu dana prije dobijanja unosnog posla sa Upravom policije.

"Finansijski izvještaji ovih firmi nijesu dostupni na sajtu Centralnog registau privrednog suda”, kazao je za “Vijesti” saradnik na programima i portparol Centra za građansko obrazovanje Damir Nikočević, i naglasio da je ove podatke dobio od Uprave na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama u okviru projekta “Koliko, što i kome poreski obveznici u Crnoj Gori plaćaju kroz javne nabavke”.

Uprava policije nije odgovorila na pitanje “Vijesti” o kojoj vrsti softvera se radi, za šta služe, te šta je svrha satelitskog podsistem za povezivanje udaljenih graničnih tačaka.

"U slučaju Uprave policije, u planu javnih nabavki za 2011. godinu ovog državnog organa planirana je potrošnja u vrijednosti od 9.365.445,54 eura. Za robu je planirano 3.981.465,58 eura odnosno 42,51odsto, za radove 363.844,40 eura ili 3,89 procenata. Za usluge je planirano 5.020.135 odnosno 53,6 odsto”, podaci su CGO.

Zanimljivo je, smatraju u toj organizaciji da je u okviru stavke “roba“ od ukupne vrijednosti za rashod za materijal izdvojeno 2.468.265 eura, a 1.513.200 za kapitalne izdatke”.

"Zanimljivo je, smatraju u toj organizaciji da je u okviru stavke “roba“ od ukupne vrijednosti za rashod za materijal izdvojeno 2.468.265 eura, a 1.513.200 za kapitalne izdatke”

Prema podacima CGO, za zakup poslovnog prostora za smještaj Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Područne jedinice Podgorica Uprava je firmi UTIP “Crna Gora” AD Podgorica platila 111,111 eura: “Iz Uprave policije je saopšteno da je za zakup poslovnih prostora za SAJ i PJP u posljednjih šest godina, potrošeno 625.100 eura”.

“Za nabavku autoguma po vrstama za 830 vozila, Uprava je potrošila je 100.564 koji su uplaćeni kompaniji 'Efel Motors' sa Cetinja. Za nabavku odjeće i obuće za svoje službenike potrošila je 874,991 eura i to u firmama 'La Vista' iz Berana, 'Ultrateks' iz Šapca, 'Centroslavija' iz Podgorice i 'Proizvodnja Mile Dragić' iz Zrenjanina”.

Uprava, prema posljednjim dostupnim podacima, ima 5.419 službenika, što znači da je po zaposlenom utrošen 161 euro.

CGO je došao do informacija da je za ishranu svojih službenika Uprava prošle godine potrošila 245.000 eura, odnosno četvrtinu miliona.

Novac mora biti trošen domaćinski

“Najčešći dobavljači hrane i pića su 'Uniprom pekara' iz Nikšića, 'Veletex', 'Voli trejd' i 'Vas-impeks' iz Podgorice.

“CGO smatra da novac poreskih obveznika mora biti trošen domaćinski, sa dužnom pažnjom o svakom centu koji mora biti javno opravdan. U tom kontekstu, nije dobro da Uprava policije krije pojedine podatke koji bi omogućili da se dio tih troškova analizira u smislu racionanosti i opravdanosti, te da postoji jasan sistem koji će omogućiti da se ne bude sumnje u koruptivne radnje”, zaključio je Nikočević.

Uprava policije još nije odgovorila ni na pitanja na šta se tačno odnose rashodi za materijal i koje stavke uključuju, da li su kupljene nove uniforme i za koliko službenika, za koje kapitalne izdatke je izdvojen novac, kao ni u kom objektu su smješteni SAJ i PJP.

Bonus video: