Počeli pregovori albanskih stranaka o nastupu na izborima

Bardhi je naglasio da su učesnici skupa bili saglasni da nešto treba učiniti “jer je crnogorsko-srpska pravoslavna većina usvojila akt koji diskriminiše Albance"
75 pregleda 6 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Vasilj Siništaj, Mehmed Zenka, Mehmed Bardhi, Foto: Luka Zeković
Genci Nimanbegu, Vasilj Siništaj, Mehmed Zenka, Mehmed Bardhi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.07.2012. 17:32h

Predstavnici albanskih partija 20. jula su u Ulcinju počeli pregovore o eventualnom zajedničkom nastupu na predstojećim izborima, budući da je, kako se čulo na sastanku, aktuelni izborni zakon ukinuo garantovane mandate i mimo svih evropskih standarda poništio stečena prava Albanaca.

Inicijator sastanka i lider Demokratskog saveza Mehmet Bardhi nakon tročasovnog sastanka kazao je "Vijestima" da su se na sjednici iskristalisale dvije varijante, uglavnom prihvatljive za sve učesnike.

"Jedna je da albanske partije na izbore izađu u najviše dvije kolone. Drugu sam inicirao ja, zbog diskriminatorskog zakona, a to je bojkot izbora svih albanskih partija", kazao je Bardhi.

On je naglasio da su svi učesnici skupa bili saglasni da nešto treba učiniti “jer je crnogorsko-srpska pravoslavna većina usvojila akt koji diskriminiše prava Albanaca u Crnoj Gori".

Bardhi je najavio nastavak pregovora uz ocjenu da je kao osnivač prve albanske partije u Crnoj Gori imao moralnu obavezu da inicira ovakav sastanak

Predstavnik Demokratske unije Albanaca Bećir Zatović podržao je inicijativu Bardhija, ali i podsjetio da zajedničke liste u prošlosti nijesu davale dobre rezultate.

"Kada smo nastupali u koaliciji Albanci zajedno 2002. i 2006, imali smo najmanje glasova", kazao je on.

Sastanku su, pored Bardhija i Zatovića, prisustvovali i poslanik Force Genci Nimanbegu, lider Građanske inicijative Vasilj Siništaj, predsjednik Demokratskog jedinstva Ali Doda, Nikola Camaj iz Demokratskog saveza i Đerđ Camaj iz Albanske alijanse.

Skupu se nije odazvao bivši poslanik Amil Holaj, dok je predsjednika Demokratske partije Fatmira Đeku, prema riječima Bardhija, predstavljao Đerđ Camaj.

Bardhi je najavio nastavak pregovora uz ocjenu da je kao osnivač prve albanske partije u Crnoj Gori imao moralnu obavezu da inicira ovakav sastanak.

Bonus video: