Crna Gora od 2014. pomaže Avganistan sa 400.000 eura

Vlada odlučila šta će kad povuče vojsku iz ISAF operacije
52 pregleda 0 komentar(a)
Avganistan vojska, Foto: FoNet
Avganistan vojska, Foto: FoNet
Ažurirano: 21.07.2012. 18:08h

Crnogorska Vlada je već odlučila kako će pomagati Avganistanu nakon 2014. godine, za kada je planirano kompletno povlačenje trupa u okviru ISAF operacije.

Prema informacijama “Vijesti”, Vlada se obavezala da na godišnjem nivou izdvaja 400.000 dolara finansijske podrške održivosti avganistanskih nacionalnih snaga bezbjednosti.

Vlada je uoči majskog Samita NATO u Čikagu odlučila da se među prvima priključi takozvanoj danskoj inicijativi 3C (odnosno Koalicija posvećenih kontributora). Crna Gora je time postala jedna od 23 države koje su se obavezale da će ostati u Avganistanu i nakon isteka mandata ISAF misije i obezbijediti pomoć od najmanje dvije miljarde dolara u narednih deset godina, odnosno tokom tzv. “decenije tranzicije”.

U Avganistanu je trenutno 39 pripadnika Vojske Crne Gore – pješadijski vod i tročlani medicinski tim u bazi Pol e Khomri, te četiri štabna oficira u regionalnoj komandi Sjever u Mazar e Sharifu

Osim Danske, potpisnici inicijative su, između ostalog, SAD, Velika Britanija, Turska, Njemačka, ali i Češka, Estonija i Slovačka. Koaliciji posvećenih kontrubutora pristupile su i Hrvatska i Albanija.

Među potpisnicima su i države koje kao i Crna Gora, nijesu članice NATO-a – Južna Koreja, Australija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Crnogorska vojska dio je međunarodih snaga u ISAF operaciji u Avganistanu od marta 2010. godine. Trenutno je na dužnosti peti kontingent, a na jesen se priprema odlazak jedinice u šestoj rotaciji.

U Avganistanu je trenutno 39 pripadnika Vojske Crne Gore – pješadijski vod i tročlani medicinski tim u bazi Pol e Khomri, te četiri štabna oficira u regionalnoj komandi Sjever u Mazar e Sharifu. Crna Gora od prošle godine ima i dva instruktora u Vojno-policijskoj školi u Kabulu, gdje pomažu avganistanskim snagama koje se pripremaju da preuzmu punu odgovornost za bezbjednost te države.

Oni su dio zajedničkog tima država članica Američko-jadranske povelje. Kako su “Vijesti ” ranije pisale, ukupni troškovi pripreme, obuke i angažovanja crnogorskih vojnika u ISAF misiji na godišnjem nivu iznose više od dva miliona eura.

Bonus video: