TV Parlament opet ide u etar: Da bi građani bili informisani

“Emitovanje programa vršilo bi se putem elektronskih komunikacionih mreža bez upotrebe radio-difiznih frekvencija”
0 komentar(a)
parlament Crne Gore, Foto: Boris Pejović
parlament Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.07.2012. 07:14h

Ako Skupština usvoji izmjene Zakona o radio-difuznim servisima, građani će već od jeseni biti u prilici da putem kablovske prate skupštinska dešavanja na Parlamentarnoj TV.

Izmjene su inicirali poslanici svih partija: Branko Radulović (PzP), Goran Danilović(Nova), Aleksandar Damjanović (SNP), Raško Konjević (SDP), Milutin Simović (DPS), Amer Halilović (BS) i Genci Nimanbegu (Forca). To znači da su poslanici kao rijetko kada, postigli koncenzus da se na male ekrane vrati Parlamentarni kanal.

U obrazloženju izmjena navodi se da se u toku implementacije zakona “ukazala potreba za uvođenjem još jednog programa RTCG pod imenom Parlamentarna Televizija, a u cilju što potpunije informisanosti građana Crne Gore o radu Skupštine”.

“Emitovanje programa vršilo bi se putem elektronskih komunikacionih mreža bez upotrebe radio-difiznih frekvencija”, navodi se u obrazloženju.

U izmjenama se naglašava da je važećim Zakonom o elektronskim medijima propisano da je pružalac kablovskih usluga na zahtjev dužan da “bez naknade” distribuira programe nacionalnih javnih emitera u cijeloj zoni servisa.

To bi, ističe se, značilo da ne bi bilo potrebe mnogo investirati u emisionu tehniku i obezbjeđivanje sredstava za troškove prenosa i emitovanja, “osim produkcionih troškova RTCG”.

U obrazloženju se navodi da bi, uvažavajući kompleksnu ekonomsku situaciju sa kojom se suočavaju svi mediji, pa i RTCG, bilo neracionalno takav projekat realizovati zemaljskim signalom.

Parlamentarni kanal koji je ranio funkcionisao u sklopu RTCG, ukinut je 2003. godine, što je tada dovelo do pojkota parlamenta od strane opozicije.

Bonus video: