Visoki zvaničnik Velike Britanije najavio podršku Crnoj Gori na putu u EU

Frejzer je čestitao Crnoj Gori otpočinjanje pregovora za članstvo u EU, istučući da će, u ovoj novoj fazi integracija biti više prostora za tješnju saradnju Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva
1 komentar(a)
Marković Frejzer, Foto: Gov.me
Marković Frejzer, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.07.2012. 13:39h

Velika Britanija je snažan zagovornik proširenja Evropske unije i nastaviće da podržava evropske integracije Crne Gore, saopštio je Sajmon Frejzer, britanski stalni državni potsekretar na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde i ljudskih prava Duškom Markovićem, održanim u Vladi.

Frejzer je, kako se navodi u saopštenju ministarstva pravde, čestitao Crnoj Gori otpočinjanje pregovora za članstvo u EU, istučući da će, u ovoj novoj fazi integracija, biti više prostora za tješnju saradnju Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, naročito kad je riječ o ekspertskoj podršci.

"Marković je ukratko upoznao Frejzera sa glavnim reformskim tokovima u Crnoj Gori, posebno se osvrnuvši na aktivnosti na jačanju vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije kao i na postignute rezultate na tim poljima. On se osvrnuo i na reformu pravosuđa i u tom kontekstu, upoznao sagovornika sa strateškim projektima u ovoj oblasti. U tom smislu, sagovornici su se saglasili da su pomenute oblasti generator progresa svake države, naročito kad je riječ o ekonomiji i stranim investicijama. Visoki zvaničnik Forin Ofisa je, u tom kontekstu, najavio dodatne aktivnosti na planu jačanja ekonomskih veza dvije države".

Dodaje se da riječ o novim legislativnim rješenjima u krivičnom zakonodavstvu, kao osnovnom preduslovu borbe protiv svih vidova kriminaliteta, Marković je izrazio zadovoljstvo primjenom zakona koji su doveli do značajnih rezultata na ovom planu.

"Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u regiji Zapadnog Balkana. Sagovornici su se saglasili da je ključ napretka cijelog regiona tijesna saradnja ne samo u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, gdje se ovaj alat pokazao kao najuspješniji, već i u svim drugim oblastima. To su, zaključili su se sagovornici, standardi na kojima počiva i sama zajednica evropskih naroda kojoj teži regija Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Bonus video: