Skraćanje mandata skupštini u srijedu, izbori vjerovatno u oktobru

Prema riječima potpredsjednika Nove Gorana Danilovića, inicijativu DPS-a podržali su koalicioni partneri SDP i Bošnjačka stranka
56 pregleda 11 komentar(a)
Skupština, Foto: Vesko Belojević
Skupština, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.07.2012. 16:31h

Skupština Crne Gore raspravljaće najvjerovatnije naredne srijede o skraćenju mandata ovog saziva parlamenta na inicijativu DPS-, dogovoreno je na Kolegijumu predsjednika Ranka Krivokapića.

Prema riječima potpredsjednika Nove Gorana Danilovića, inicijativu DPS-a podržali su koalicioni partneri SDP i Bošnjačka stranka, a za termin održavanja parlamentarnih izbora, saopštio je on, biće najvjerovatnije predložen oktobar.

"Naš stav je da parlamentarna većina sebi skraćuje mandat, jer je nesposobna da ga dokrajči. Oni žele nove izbore po cijenu da sebi skrate mandat, jer bolje izbori na jesen, nego u proljeći, pošto ne mogu da predvide što će se desiti preko zime", pojasnio je Danilović.

On je rekao da će parlament doći u situaciju da naredne srijede skraćuje sebi mandat, iako će sjutra biti birana dva nova ministra.

"Radićemo na brzom širenju Demokratskog fronta", najavio je Danilović.

Govoreći o predsjedničkim izborima, Danilović je novinarima prenio objašnjenje predsjednika Krivokapića.

"On je rekao da će raspisati predsjedničke izbore samo ako se na kolegijumu bude postigao dogovor o tome, što nama govori da bi predsjednički izbori mogli biti raspisani tek iduće godine", istakao je Danilović, navodeći da je parlamentarna većina izrazila želju da sa "vanrednim parlamentarnim izborima održe i lokalne izbore u Kotoru, Budvi i Nikšiću".

Potpredsjednik PzP-a Branko Radulović rekao je da današnja odluka na kolegijumu predsjednika Krivokapića smao potvrđuje da je Skupština zarobljena institucija i krpa potirač "ne Vlade, već interesnih grupacija koje je vode".

"Razlozi koje su iznijeli na kolegijumu su obmana. Nijesu u pitanju ni integracije, ni ekonomska situacija. Oni se plaše sanaderizacije", smatra Radulović.

Raško Konjević (SDP) rekao je da je načelno postignuta saglasnost o koalicionom nastupu sa DPS-om na izborima u oktobru, te da su se dogovorili oko ključnih stvari koje se tioču ekonomije i politike.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović rekao je da u toj partiji smatraju kako trenutno u Crnoj Gori ne postoje uslovi za fer i demokratske izbore, te da će pokušaj da se priča o skraćenju mandata dovede do kraja voditi radikalizaciji političkih prilika u zemlji, ne precizirajući na šta je konkretno mislio.

Šef kluba poslanika DPS-a Milutin Simović rekao je da je inicijativu za skraćenje mandata pokrenuo zbog “odgovornog odnosa prema novoj fazi integracija”.

“Smatrajući da toj fazi najbolje može odgovoriti nova vlada u punom mandatu. I vrijeme je redovnih izbora. Imamo odgovoran odnos i prema ekonomskim pitanjima, zato što smatramo da vlada u novom mandatu može dinamizirati aktivnosti oko izazova ekonomije”, rekao je Simović.

On je rekao da će zbog racionalizacije potrošnje sredstava istovremeno organizovati izbore u u Kotoru, Budvi i Nikšiću. Na pitanje “Vijesti” zašto iz istog razloga ne organizuju i predsjedničke, koji su skuplji od lokalnih za tri opštine, Simović je rekao da je su tu temu otvorile opozicione partije na Kolegijumu.

“Tu nijesmo donijli određene zaključke. Sastavni dio inicijative nijesu bili prijevremeni predsjednički izbori”, rekao je Simović, precizirajući da će koalicioni sporazuma sa SDP-om iz forme načelnog dobiti svoju finaliztaciju i biti verifikovan od organa obije partije.

Bonus video: