SNP: Ideja bojkota izbora je krajnji, ali legitiman korak

SNP upozorava da se u Biračkom spisku nalazi upisano preko 30.000 lica više od broja punoljetnog stanovništva, utvrđenog na državnom popisu iz 2011.
6 komentar(a)
izbori, Foto: Shutterstock.com
izbori, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.07.2012. 15:01h

"Ideja bojkota izbora predstavlja krajnji, ali legitiman korak, ukoliko se ne obezbijede fer i demokratski uslovi za njihovo održavanje", smatraju u Izvršnom odboru Glavnog odbora Socijalističke narodne partije.

IO GO SNP je u proširenom sastavu sa predsjednicima opštinskih odbora i poslanicima, na svojoj XI sjednici raspravljao je o budućim aktivnostima vezanim za najavu raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, s posebnim osvrtom na neophodnost obezbjeđivanja fer i demokratskih uslova za sprovođenje istih.

"Shodno tome, IO GO SNP poziva sve političke subjekte u Crnoj Gori, kao i državne organe u dijelu njihovih nadležnosti, da svojim aktivnim djelovanjem omoguće sprovođenje narednih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u 2013. godini u fer i demokratskim uslovima, koji u ovom trenutku ne postoje, saopšteno je iz partije.

U partiji navode da je zbog toga neophodno, između ostalog, u narednom periodu, da Klub poslanika SNP inicira izmjene i dopune odgovarajućeg zakonodavstva, koje obezdjeđuju sankcionisanje neregularnosti, vezanih za zloupotrebu državnih resursa u partijske svrhe, a koje su svoje pojavne oblike naročito imale prilikom posljednjih lokalnih izbora u Herceg Novom i Tivtu.

IO naglašava da treba stvoriti uslove za striktnu primjenu preporuke Venecijanske komisije, vezane za način raskida predizbornih koalicija, imajući u vidu dešavanja nakon sprovedenih izbora u Andrijevici i Podgorici.

"SNP Crne Gore poziva nadležne državne organe da odmah obezbijede sprovođenje daljeg postupka, vezanog za presudu Osnovnog suda u Herceg Novom, u vezi sa kupovinom ličnih karata, kako bi se procesuiralo utvrđivanje odgovornosti i nalogodavaca za već dokazanu povredu izbornog procesa", navodi se u saopštenju.

IO GO SNP upozorava da se u Biračkom spisku Crne Gore nalazi upisano preko 30.000 lica više od broja punoljetnog stanovništva, utvrđenog na državnom popisu iz 2011. godine.

Navedene zaključke IO GO SNP usvojio je jednoglasno.

Bonus video: