Blažić: Filip Vujanović nema ustavno pravo na treći mandat

"Ustav iz 2007. godine, a naročito Ustavni zakon za sprovođenje Ustava, ne predviđaju diskontinuitet kada je riječ o mandatima državnih funkcionera"
172 pregleda 7 komentar(a)
Vujanović na samitu, Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
Vujanović na samitu, Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
Ažurirano: 15.07.2012. 13:56h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, po Ustavu, nema mogućnost da se ponovo kandiduje za tu funkciju, smatra pravnik Đorđije Blažić.

On je agenciji MINA kazao da, što se tiče mogućnosti da se Vujanović kandiduje za treći mandat, stoji na pravnom stanovištu da ne postoji ustavnih mogućnosti za to, jer Ustav iz 2007. godine, a naročito Ustavni zakon za sprovođenje Ustava, ne predviđaju diskontinuitet kada je riječ o mandatima državnih funkcionera.

"To nije urađeno ni kada je riječ o diskontinuitetu Skupštine, koja je takođe promijenila tri svoja statusna oblika", rekao je Blažić.

Ona je, kako je pojasnio, bila Skupština Republike u državnoj zajednici, pa je postala Ustavotvorna, a ni nakon donošenja Ustava nijesu raspisivani izbori nego je produžila kontinuitet u istom sastavu kao Skupština samostalne Crne Gore.

"Ista je situacija i sa Vladom, znači nije bilo diskontinuiteta ni kod izvršne vlasti. Onda nema diskontinuiteta ni kada je riječ o funkciji predsjednika države", smatra Blažić.

Samim tim se, precizirao je on, izvodi zaključak da, s obzirom na to da Ustavni zakon ne predviđa diskontinuitet, naročito u odnosu na mandate organa vlasti, u takvoj pravnoj situaciji ni predsjednik države ne bi mogao treći put da se kandiduje, jer je već iscrpio dva mandata.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori je drugačija pravna situacija nego u Srbiji, jer je ustavni zakon te zemlje drugačije riješio to pitanje.

"On je prekinuo kontinuitet tadašnjih mandata organa vlasti, tako da je Boris Tadić mogao da se kandiduje za drugi, odnosno formalno treći predsjednički mandat", pojasnio je Blažić.

Takva rješenja, kako je naveo, nema Ustavni zakon o sprovođenju Ustava Crne Gore.

"Tako da je to ograničavajući faktor, i mislim da je predsjednik države iscrpio svoje mandate i ne bi mogao da se kandiduje treći put", zaključio je on.

Bonus video: