Ban Ki Mun: Crna Gora mora bolje da štiti ljudska prava

Ban Ki Mun je pozitivnim tonom govorio o državama koje će posjetiti i nije posebno isticao brojne ekonomske i političke probleme sa kojima se one suočavaju
11 komentar(a)
ban ki mun, Foto: Brano Mandić
ban ki mun, Foto: Brano Mandić
Ažurirano: 14.07.2012. 16:58h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun rekao je uoči posjete zemljama bivše Jugoslavije da je pred Crnom Gorom veliki izazov unapređenja poštovanja ljudskih prava i da će o tome razgovarati sa zvaničnicima u Podgorici.

Ban Ki Mun će krajem jula prvi put posjetiti balkanske države koje, kako je rekao, gleda sa aspekta budućnosti a ne prošlosti.

„Kao i u regionu i u Crnoj Gori ima mnogo izazova, a kao poseban problem bih istakao problem poštovanja prava manjinskih grupa“, rekao je „Vijestima“ Ban Ki Mun, ističući nedovoljno zaštićena prava Roma na Balkanu.

Generalni sekretar UN-a sastaće se u Podgorici sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, premijerom Igorom Lukšićem i predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, saopšteno je juče iz UN.

"Jeremić Kosovo nije pominjao kao izabrani predsjednik Generalne skupštine"

Srbi da budu ponosni na Jeremića

Ban Ki Mun dolazi u prvu zvaničnu posjetu Balkanu povodom čega je juče u svom kabinetu na Ist Riveru okupio novinare iz zemalja jugoistočne Evrope.

On je rekao da bi srpski narod trebalo da bude ponosan što će u narednom periodu aktuelni šef diplomatije Vuk Jeremić predsjedavati Generalnom skupštinom UN.

Jeremićevu izjavu da će Kosovo "samo preko njega mrtvog postati članica UN", Ban je “diplomatski” komentarisao riječima kako “Jeremić to nije rekao u svojstvu izabranog predsjednika Generalne skupštine, već kao zvaničnik srpske vlade”.

Ban Ki Mun je pozitivnim tonom govorio o državama koje će posjetiti i nije posebno isticao brojne ekonomske i političke probleme sa kojima se one suočavaju.

Bonus video: