Uspjeh Demokratskog fronta ne može se vezivati za ulazak SNP-a

Vujović smatra da bi za Pozitivnu Crnu Goru (PCG) bilo veoma politički isplativo ukoliko bi ona bila jedina značajna partija van mogućeg Demokratskog fronta
89 pregleda 8 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Arhiva Vijesti
Zlatko Vujović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.07.2012. 11:51h

Formiranje Demokratskog fronta može da unaprijedi pozicije Pokreta za promjene (PzP) i Nove srpske demokratije (NOVA) i uspjeh tog saveza se ne može vezivati za ulazak Socijalističke narodne partije (SNP) u njega, smatra direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović.

On je kazao da na inicijativu o formiranje fronta ne gleda kao na ideju o bezuslovnoj i jedinstvenoj opozicionoj listi.

"Uspjeh tog saveza ne vezujem isključivo za ulazak SNP-a. Prije bih rekao da je riječ o ideji koja bi trebala da obezbijedi postojeće pozicije, odnosno da unaprijedi položaj PzP i NOVE, što je sasvim legitimno jer je riječ o inicijatorima te ideje", rekao je Vujović agenciji MINA.

On je ocijenio da Demokratski front, koji bi predvodio bivši šef crnogorske diplomatije Miodrag Lekić, može pomoći NOVOJ i PzP-u da se približe političkom centru, “odnosno da prošire broj potencijalnih birača, prije svega ublažavajući utisak prosječnog birača da je riječ o ekstremnim političkim partijama”.

Zato, dodaje Vujović, i u slučaju neulaska SNP-a u front, od te ideje mogu da profitiraju NOVA i PzP.

On smatra da bi za Pozitivnu Crnu Goru (PCG) bilo veoma politički isplativo ukoliko bi ona bila jedina značajna partija van mogućeg Demokratskog fronta, "odnosno koalicije svih značajnih opozicionih stranaka".

"Posebno bi se to isplatilo, u slučaju sada sve više vjerovatnom, scenariju zajedničkog nastupa vladujuće koalcije na izborima. U toj varijanti, Pozitivna bi imala značajno bolju poziciju u odnosu na onu koju je imala Socijaldemokratska partija (SDP) na poslednjim lokalnim izborima u Podgorici", rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, Pozitivna bi na taj način imala platformu koja bi bila prihvatljiva velikom broju razočaranih glasača Demokratske partije socijalista i SDP-a koji nijesu spremni, da na ovim izborima glasaju za stranke okupljene oko moguće velike opozicione koalicije.

Vujović je ocijenio da bi mnogo teža pozicija za PCG nastala u slučaj odluke najznačajnih opozicionih, odnosno vladajućih partija da samostalno nastupe na izborima.

Naravno, tvrdi Vujović, ne treba zanemariti scenario da Pozitivna postane dio eventualne opozicione koalicije.

“Ukoliko bi uspjela da obezbijedi broj i pozicije na kandidatskoj listi koje prate snagu Pozitivne, prema navodima nekih agencija za istraživanje javnog mnjenja, to bio najednostavniji te najmanje rizičan način da ova partija, ne samo stekne parlamentarni status, već i da postane jedna od ključnih opozicionih partija”, zaključio je Vujović.

Bonus video: