Lacmanović: Mugoša neće prekršiti Zakon o zaštiti ličnosti ako kaže kome je dao stanove

"To samovoljno tumačenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ne doprinosi vladavini prava, što bi Mugoša morao da zna"
16 komentar(a)
DPS, rođendan, Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
DPS, rođendan, Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.07.2012. 19:14h

Agencija za zaštitu ličnih podataka pozvala je gradonačelnika Podgorice, Miomira Mugošu, da objavi imena onih kojima je dodijelio stanove kao zaslužnim građanima tokom prethodnih pet godina jer tako neće, kako su pojasnili, prekršiti Zakon o zaštiti podataka ličnosti.

Mugoša je ranije rekao da neće da saopšti imena zaslužnih građana koji su dobili stanove jer želi da zaštiti njihove lične podatke.

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, Radenko Lacmanović, kazao je agenciji MINA da takva odluka nije utemeljena na Zakonu i smatra da njihova imena treba da budu saopštena, „ako su već zaslužni građani“.

Mugoša opet odbija da pokaže spisak zaslužnih građana Podgorice >>>

"To samovoljno tumačenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ne doprinosi vladavini prava, što bi Mugoša morao da zna a što će, siguran sam, primjetiti i predstavnici Evropske unije u čije članstvo želimo da uđemo što prije“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, Agencija za zaštitu ličnih podataka, kao nadzorni organ nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jedino je ovlašćena da daje mišljenje o primjeni tog akta.

"Način trošenja novca budžetskih obveznika Crne Gore, u svakom slučaju mora da bude transparentno. Pravo javnosti je da zna kada su u pitanju načini trošenja njihovog novca je preče od prava na zaštitu privatnosti“, kazao je Lacmoanovića.

Mugošina izjava, smatra on, ne govori samo o njegovom tumačenju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti već i o Zakonu o lokalnoj samoupravi.

"Agencija za zaštitu ličnih podataka neće biti zid iza koje će se sakrivati pojedinci koji troše novac poreskih obveznika Crne Gore. Zakonom nije ograničeno pravo javnosti da zna kako se njihov novac troši“, rekao je Lacmanović.

Bonus video: