SNP: 13. jul najslavniji datum u crnogorskoj istoriji

Socijalistička narodna partija i demokratska partija socijalista uputile su čestitke povodom 13. jula
66 pregleda 11 komentar(a)
sjedište SNP, Socijalistička narodna partija, Foto: Arhiva "Vijesti"
sjedište SNP, Socijalistička narodna partija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.07.2012. 13:47h

Socijalistička narodna partija (SNP) uputila je čestitke povodom 13. jula - Dana ustanka crnogorskog naroda i Dana državnosti, i iskazala poštovanje onima koji su učestvovali u stvaranju slavne istorije.

"Podsjećamo da je 13. jul najslavniji datum u crnogorskoj istoriji, zato što je tog dana 1878. godine Crna Gora na Berlinskom kongresu, kao stara država, i formalno doživjela svoje međunarodno pravno priznanje, a istog datuma 1941. godine, pokazala kako se treba boriti za slobodu, i svekolika se digla na ustanak protiv okupatora, što je je bio jedinstven primjer sloge i herojstva u tada porobljenoj Evropi“, podsjeća se u čestitiki.

SNP, dodaje se, baštini slavne tekovine 13. jula, koji predstavlja vertikalu borbe naroda protiv fašizma.

"SNP se klanja sjenima onih koji su položili svoje živote za slobodu“, naveli su iz te partije.

Čestitka povodom Dana državnosti stigla je i sa adrese Demokratske partije socijalista (DPS).

DPS smatra da u crnogorskoj istoriji ima mnogo važnih datuma ali, kako su naveli, malo je onih koji nose sudbinsku simboliku kao što je to 13. jul, Dan državnosti.

"Zahvaljujući sačuvanim trajnim vrijednostima slobodarskog 13.jula, građani Crne Gore izvojevali su i svoju veliku demokratsku i državnu pobjedu – obnovu crnogorske nezavisnosti 21.maja 2006.godine“, navodi se u čestitki DPS-a.

Bonus video: