I na Cetinju obilježen Dan državnosti

Predstavnici UBNOR-a Cetinje i Prijestonice Cetinje položili su vijence i na spomen–ploču u Humcima, i na spomen–obilježje na Gorniču
107 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2012. 12:06h

Polaganjem vijenaca na spomen–kosturnicu, na Cetinju je danas obilježen 13. jul – Dan državnosti Crne Gore.

Ove godine obilježava se 71. godišnjica narodnog Ustanka u Crnoj Gori, tako da su vijence na tri spomern-obilježja, sad već tradiconalno položili predsjednik Udruženja boraca Narodno–oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja Stevan Radunović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, i predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje dr Milutin Vukić.

Gradonačelnik Cetinja, podsjećajući na značaj 13. jula u crnogorskoj istoriji, kazao je da na taj način žele da se prisjete hrabrosti i mudrosti onih koji u crnogorskoj prošlosti zauzimaju posebno mjesto.

"O Trinaestojulskom ustanku, kao izrazitom primjeru ponosa crnogorskog naroda i njegove odlučnosti da se izbori za slobodu, najbolje svjedoči činjenica da je riječ o prvom opštenarodnom ustanku na tada porobljenom evropskom kontinentu. Istorija pamti da je to ujedno bio i najmasovniji oslobodilački ustanak, u kojem je učešće uzelo više od 30 hiljada ljudi, motivisanih idejama koje su bile objedinjene pod antifašističkim djelovanjem", kazao je Bogdanović.

Uz spomen–kosturnicu, predstavnici UBNOR-a Cetinje i Prijestonice Cetinje, povodom 13. jula, položili su vijence i na spomen–ploču u Humcima, i na spomen–obilježje na Gorniču.

Bonus video: