Lukšić ne čita "Vreme", i ne vjeruje štampi u Crnoj Gori

Premijer kaže da nije pročitao intervjuu predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića objavljen u beogradskom nedjeljniku
25 komentar(a)
Đukanović Lukšić, Foto: Arhiva Vijesti
Đukanović Lukšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.07.2012. 16:05h

Premijer Igor Lukšić izbjegao je da se odredi da li je informisaniji od partijskog šefa Mila Đukanovića kada je riječ o stavu članica Evropske unije o Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanje "Vijesti" da li je obavješteniji on ili Đukanović, s obzirom na njihove oprečne izjave o tome da li se neka članica EU protivila otvaranju pregovora sa Crnom Gorom, Lukšić je kazao da nije čitao Đukanovićev intervju, objavljen u nedjeljniku "Vreme".

“Nisam imao prilike da čitam intervju gospodina Đukanovića tako da ne znam šta je konkretno rekao. Vidio sam neke interpretacije u našim novinama, ali s obzirom na nivo pouzdanosti mnogih informacija koje se plasiraju u našim novinama, moram da priznam da sam rezervisan u odnosu da li je ta interpretacija bila dobra", kazao je Lukšić.

Đukanović: Sada Srbiju vodi pravi Srbijanac>>>

Đukanović: Solana prijetio istragama>>>

Đukanović: Bilt, Vijesti, Dan i Monitor rade za Beograd>>>

"Nakon sličnih istupa Đukanovića ubijen je Duško Jovanović">>>

On je dodao i da Švedska nikada nije bila protiv otvaranja pregovora Crne Gore sa EU, pozivajući se na to što je švedski ambasador Krister Asp saopštio na sastancima u Vladi.

"Zadovoljstvo mi je da je donesena jednoglasno odluka na Evropskom savjetu, da su podržani zaključci ministara vanjskih poslova u čijem radu je učestvovao i ministar (Karl) Bilt i da se došlo do formulacija koje, vjerujem, da će Crnoj Gori koristiti u budućem periodu i da će mnoge stvari biti mistifikovane", kazao je Lukšić.

Lukšić i njegov kabinet uporno negiraju da se ijedna članica protivila otvaranju pregovora sa Crnom Gorom na Savjetu ministara EU krajem juna.

Đukanović je u intervjuu za “Vreme” Biltov negativan stav o Crnoj Gori našao u tome što njegovi “izvori informisanja stižu sa jednog mjesta – iz Beograda”

"Poznato je da su kriterijumi Holandije u odnosu na zapadni Balkan tradicionalno, ali i principijelno stroži: sjetimo se odnosa koji je ta zemlja imala prema Srbiji. Drugo, kako je Francuska još u političkoj inerciji predizborne kampanje za predsjedničke i parlamentarne izbore i kako se u tim prilikama, bez izuzetka, u svim zemljama EU proširenje doživljava kao nepopularna tema, stav Pariza je na neki način očekivan i nije, vjerujem, bio inspirisan isključivo Crnom Gorom", kazao je Đukanović.

Premijer je ranije kazao i da nikad nije imao priliku da od Karla Bilta čuje da misli da je Crna Gora zemlja organizovanog kriminala, iako je švedski šef diplomatije u intervjuu za Radio Slobodna Evropa dan uoči rasprave na Savjetu ministara u Luksemburgu rekao da je problem organizovanog kriminala i korupcije "posebno ozbiljan" u Crnoj Gori u odnosu na druge države regiona zapadnog Balkana

Đukanović je u intervjuu za “Vreme” Biltov negativan stav o Crnoj Gori našao u tome što njegovi “izvori informisanja stižu sa jednog mjesta – iz Beograda”.

Vicekancelar i ministar vanjskih poslova Austrije Mihael Špindeleger nedavno je kazao “Vijestima” da je sastanak ministara u Luksemburgu, na kojem se raspravljalo o otvaranju pregovora za članstvo u EU, a na kojem je i on učestvovao, pokazao ko su prijatelji Crnoj Gori, a koje bi države rado izbjegle dalji proces proširenja.

Bonus video: