Blažić: Izbor direktora policije pokazuje neozbiljnost aktuelne vlasti

Premijer je kazao je da je najbolje da Božidara Vuksanovića za direktora Uprave policije u punom kapacitetu formalno predloži ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović
59 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 15:09h

Premijer Igor Lukšić kazao je da je najbolje da Božidara Vuksanovića za direktora Uprave policije (UP) u punom kapacitetu formalno predloži ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.

Upravni sud je, po tužbi poslanika SNP-a, Vasilija Laloševića, Predraga Bulatovića i Velizara Kaluđerovića, poništio rješenje Vlade kojim je Vuksanović 9. aprila određen za vršioca dužnosti direktora UP.To je drugi put da Upravni sud poništava rješenje Vlade o imenovanju Vuksanovića na tu funkciju. "Upravni sud je po tužbi SNP-a ocijenio da smo mi prilikom imenovanja Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora UP napravili određene proceduralne omaške. Naša obaveza je da u skladu sa obrazloženjem presude te omaške otklonimo što je moguće prije", kazao je Lukšić novinarima tokom radne posjete Opštini Danilovgrad.On je rekao da “sasvim sigurno misli” da je najbolje rješenje da ministar unutrašnjih poslova predloži Vuksanovića formalno za direktora “u punom kapacitetu i da to pitanje bude adaptirano”.Lukšić je podsjetio da je traženo prelazno rješenje zbog toga što je Vlada utvrdila Predlog Zakona o unutrašnjim poslovima, koji Skupština nije izglasala.“U međuvremenu se nadam da ćemo otkloniti sve dileme koje se tiču te procedure. U suštini mislim da Vuksanović apsolutno zaslužuje da obavlja posao koji je do sada radio i mi smo vrlo zadovoljni kako on taj posao obavlja”, zaključio je Lukšić.

Ovo se više ne dešava ni u Africi

Već dvije godine ova država nema direktora policije, jednog od najvažnijih državnih organa uprave, u prvom redu oružanog organa. Dakle, očigledno to pokazuje šta je interes državno-partijskih oligarhija, njima je interes da se pogode ko će da bude direktor policije, a ne da obezbijede funkciju organa

“To je njihova vladavina prava. Već dvije godine ova država nema direktora policije, jednog od najvažnijih državnih organa uprave, u prvom redu oružanog organa. Dakle, očigledno to pokazuje šta je interes državno-partijskih oligarhija, njima je interes da se pogode ko će da bude direktor policije, a ne da obezbijede funkciju organa. Krajnje je sistemski neprihvatljivo i neozbiljno da se nešto tako dešava, ali nažalost u Crnoj Gori sve može , to su 'borci za vladavinu prava' i rade tako kako rade.

I to je njihova vladavina prava, nažalost”, rekao je Blažić “Vijestima”.

On smatra da je sve što je rađeno od kada je prestao mandat prethodnom direktoru policije do danas ništavno i pravno ne može da proizvodi bilo kakvu posljedicu. Blažić napominje da direktora policije predlaže ministar, pribavlja se mišljenje od Skupštine, postavlja ga Vlada, što nije nikakva filozofija:

“To što je Upravni sud poništio imenovanja vršioca dužnosti znači da je samim tim poništio sve pravne posljedice i sve radnje koje je direktor policije uopšte preduzimao sve vrijeme. To je isto kao da bilo koji građanin obavlja posao direktora policije... Ovo više ne može ni u afričkim državama da se dešava, ali u Crnoj Gori može”.

Galerija

Bonus video: